latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Daul: Podrška provođenju reformi

Predsjednik Evropske narodne stranke Јosef Daul izrazio je spremnost da pomogne BiH i pruži podršku reformskim i evropski orijentisanim političarima koji su spremni da otvore komunikaciju između građana i vlasti da bi se uradile neophodne reforme, prije svega za "ozdravljenje" ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.
Јosef Daul    (Foto:nineoclok.ro) -
Јosef Daul (Foto:nineoclok.ro)

On je dodao da će se u tom kontekstu aktivnije uključiti eksperti iz timova predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Јunkera.

Daul je u Strazburu razgovarao sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, Martinom Ragužem i Senadom Šepićem, saopšteno je iz Centra za nove inicijative, koji je jedan od organizatora sastanka.

Daul je najavio da će ubrzo posjetiti BiH da bi se uvjerio da li političke stranke koje pripadaju "porodici" EPP-a provode kako interne stranačke reforme, tako i međustranačke zajedničke programe, te da će podržati jačanje institucija pravne države, borbu protiv korupcije i socio-ekonomske reforme koje su neophodne za razvoj BiH.

Teme razgovora bile su provođenje Zajedničke deklaracije o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi koju su stranke bliske EPP-u iz BiH potpisale prije opštih izbora 2014. godine.

Bilo je riječi i o novom pristupu EU prema BiH, međustranačkim odnosima, naročito stranaka iz BiH koje pripadaju porodici EPP-a, te zajedničkom nastupu na programima i politikama.