latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:43 | Autor: Agencije

Uhapšeni napadači na Srbe u Klini i Istoku

Sedam osoba uhapšeno je zbog napada na Srbe povratnike u Klini i u opštini Istok, rekao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Јevtić.

Prema informacijama kosovske policije za region Peći, uhapšeno je šest kosovskih Albanaca i jedan Crnogorac sa Kosova, navodi se u izjavi Dalibora Јevtića, prenose agencije.
"Ovo je veoma dobra vijest, kako za mene i instituciju na čijem sam čelu koja se brine o povratnicima, tako i za same povratnike. Dobra vijest, jer uliva nadu u bolje sutra, a prestupnicima šalje jasnu poruku da niko ko napravi bilo kakav prestup neće biti nekažnjen. Sastanak i stalni kontakti koji smo imali sa predstavnicima lokalne samouprave u Klini i policijom u Klini, kao i njihova obećanja da rade na rasvjetljavanju počinioca incidenata su dali rezultate, što je za svaku pohvalu i ja im na tome zahvaljujem", naveo je Јevtić.

Prema njegovim riječima, jasna poruka koja je hapšenjem poslata doprinijeće ne samo onima koji rade na povratku Srba na Kosovo, već i svima kojima je u interesu da povratak raseljenih bude održiv, a bezbjednost svih na Kosovu na visokom nivou.

Na inicijativu Јevtića i ministra administracije lokalne samouprave Ljubomira Marića donijeta je i odluka da se o povratnicima u Klini brinu i pripadnici kosovske policije iz srpske zajednice.

"Očekuje se da u narednom periodu u policiji u regionu Peći bude uposleno više Srba", navodi se u izjavi.

U posljednjih mejsec dana u opštinama Klina i Istok zabilježena je serija napada na Srbe povratnike kojima su otimani novac i druge dragocjenosti.