latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:49 | Autor: RTRS

Zvornik - Sjećanje na poginule borce Sarajevske regije (VIDEO)

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik, u Zvorniku je danas odata počast poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Rajlovca, Koševa i Vogošće.
Zvornik- Sjećanje na poginule borce Sarajevske regije - Foto: SRNA
Zvornik- Sjećanje na poginule borce Sarajevske regijeFoto: SRNA

Predsjednik opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida Dragislav Mijanović rekao je da u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Ilijaška brigada, u čijim je redovima bilo 6.350 boraca, imala 550 poginulih boraca i 1.300 ranjenih, od kojih su 800 trajni ratni invalidi.

On je naglasio da su na današnji dan prije 23 godine formirane Ilijaška, Vogošćanska, Igmanska, Koševska i Rajlovačka brigada u sastavu Vojske Republike Srpske radi odbrane srpskog naroda u zoni svojih odgovornosti.

Mijanović je rekao da je Ilijaška brigada koja je držala sjeveroistočni dio sarajevske regije u dužini od 140 kilometara, odlikovana ordenom Nemanjića za doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani srpskog naroda.

"Nažalost, za zločine nad srpskim narodom koje su počinile muslimanske snage u Dobrovoljačkoj, preko logora smrti Silos, Visoko i Čemerno, još niko nije odgovarao", podsjetio je Mijanović.

Naglasio je da su danas prislužene svijeće i za pripadnika MUP Republike Srpske Dragana Đurića, koji je poginuo 27. aprila u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović u telegramu učesnicima skupa naveo je da je njegovanje i održavanje sjećanja na saborce koji su položili živote za odbranu otadžbine veoma važno, ne samo za pripadnike Vojske Republike Srpske, nego i za generacije koje dolaze.

Predsjednik BORS Milomir Savčić, zbog nemogućnosti prisustvovanja, uputio je telegram u kojem se naglašava da herojske zasluge Ilijaške i ostalih sarajevskih brigada za stvaranje Republike Srpske i odbrane srpskog naroda nikada ne treba zaboraviti, te da generacije koje dolaze treba da nastave da čuvaju i brane svijetlu tradiciju svojih očeva i najvrijedniju tekovinu naše borbe - Republiku Srpsku.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili predstavnici svih ovih brigada, opštine Zvornik, opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Zvornik.