latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:56 | Autor: RTRS

Godišnjica formiranja Prve sarajevske motorizovane brigade (VIDEO)

Služenjem parastosa u spomen kapeli i polaganjem cvijeća na spomenik „Slava Srpskom borcu“ u Istočnom Novom Sarajevu , počelo je obilježavanje 23. godišnjice od osnivanja Prve sarajevske motorizovane brigade VRS. Kroz ovu brigadu prošlo je više od 15 hiljada boraca.
Obilježavanje godišnjice formiranja Prve sarajevske motorizovane brigade - Foto: SRNA
Obilježavanje godišnjice formiranja Prve sarajevske motorizovane brigadeFoto: SRNA

Đorđu Kreštalici (57) nakon teškog ranjavanja, amputirane su obje noge. Iako otežano, svake godine dolazi da oda počast poginulim saborcima.

On je rekao da je teško ranjen u eksploziji granate na Zlatištu 19. oktobra 1993. godine. Naglasio je da ovdje dolaze da se poklone sjenama svojih poginulih saborca.

Braneći srpski narod na sarajevskom prostoru, više od 600 boraca Prve mehanizovane brigade ugradilo je svoj život u temelje Republike Srpske, a oko 1.200 ih je ranjeno.

Blagoje Kovačević, bivši komandant bataljona Grbavica u Prvoj sarajevskoj mehanizovanoj brigadi VRS, istakao je da je ovo prilika da se podsjete na sva stradanja koja su prošli da bi stvorili Republiku Srpsku i da ukažu na potrebu da se sve snage ujedine da bi se ona očuvala.

Boračka populacija na području ove opštine stambeno je zbrinuta. Rukovodstvo lokalne zajednice radi na otkupu 60 stanova porodica poginulih boraca, ali najveći problem je nezaposlenost.

Dragiša Tuševljak, predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, ocjenjuje da bi Vlada moralo da iznađe nova rješenja kako bi se zapošljavali demobilisani borci i njihova djeca.

"Kroz proces podsticaja mi nastojimo da ovi ljudi imaju prednost, pa čak i kada ne ispunjavaju uslove mi se trudimo da im pomognemo da prikupe dokumentaciju da predaju i da postanu korisnici", kaže Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras će biti otvorena izložba ratnih fotografija. Prema najavama, do kraja godine biće rekonstruisano centralno vojničko spomen obilježje u Miljevićima.