latinica  ћирилица
20/05/2015 |  17:18 | Autor: Agencije

Turčinov: Ukrajina spremna da na svojoj teritoriji postavi raketni sistem

Ukrajina je otvorena za razmatranje predloga da na njenoj teritoriji bude postavljen balistički raketni odbrambeni sistem u nastojanju da spriječi rizik od eventualnog napada iz Rusije, rekao je danas šef ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Oleksandr Turčinov. Agencija AP navodi da za sada niko nije ponudio takav predlog.
Oleksandr Turčinov - Foto: AP
Oleksandr TurčinovFoto: AP

Turčinov je u intervjuu za novinsku agenciju Ukrinform naveo da je Rusija postala sve veća prijetnja, od kako je anektirala crnomorsko poluostrvo Krim i tamo pojačala svoje vojno prisustvo.

Ruske novinske agencije citiraju portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je danas rekao da bi postavljanje raketnog odbrambenog sistema u Ukrajini primoralo Rusiju da usvoji kontramjere.

Ukrajina je više puta  rusko vojno držanje ocjenjivala agresivnim. Kijev navodi da je Moskva aktivno snabdijevala proruske separatiste na istoku Ukrajine oružjem i ljudstvom, i da rutinski jača ofanzivne kapacitete u zapadnoj Rusiji.

Vlada ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka je zabrinuta da Rusija istovremeno radi na premještanju svojih nuklearnih kapaciteta na Krim, koji je Moskva anektirala 2014, poslije referenduma čije je rezultate međunarodna zajednica odbacila.

"Ta aneksija Krima je znatno povećala ruske vojne kapacitete i promijenila ravnotežu njene vojne moći na Crnom moru i Mediteranu, što shvataju svi naši partneri. Ali niko ne ide dalje od izdavanja saopštenja i izražavanja duboke zabrinutosti", rekao je Turčinov.

On je dodao da su Rusi već postavili 10 taktičkih raketnih sistema Iskander-M na Krim, nedaleko od sela Šolkino i Krasnoperkopsk.

Zvaničnici ruskog ministarstva odbrane takođe su rekli da će na Krim postaviti Tu-22M3 bombardere dugog dometa, s nuklearnom sposobnošću.

Porošenko je danas na konferenciji za novinare sa slovačkim kolegom Andrejem Kiskom u Kijevu rekao da Rusija u svakom trenutku ima između 4.000 i 14.000 vojnika stacionaranih u Ukrajini.

"To nije samo ukrajinska infromacija. To su obavještajni podaci NATO i drugih zemalja", rekao je Porošenko.

Turčinov je predložio da Zapad razmotri poboljšanje sopstvene bezbjednosti time što će da zabrani da ruski ratni brodovi prolaze kroz Bosfor, koji spaja Crno more i Mediteran.