latinica  ћирилица
20/05/2015 |  17:30 | Autor: Rojters

SAD: Objavljena dokumenta sa mjesta ubistva Osame bin Ladena

Američki obavještajni zvaničnici objavili su danas dokumenta, pronađena tokom racije na lokaciji u Pakistanu gdje su američki specijalci ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

U saopštenju kancelarije direktora Obavještajne službe se navodi da je objavljivanje dokumenata uslijedilo nakon "rigorozne" provjere američkih vladinih agencija i "u skladu je sa predsjednikovim pozivom za povećanom trasparentnošću u skladu sa prerogativima nacionalne bezbjednosti".

Materijal koji je objavljen sadrži niz dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, listu knjiga na engleskom jeziku koje su pronađene na mjestu gdje se bin Laden skrivao, kao i materijal drugih ekstremističkih grupa, prenio je Rojters.

"U interesu je američke javnosti, za građane, akademike, novinare i istoričare, da imaju priliku da pročitaju i razumiju bin Ladenova dokumenta", rekao je predsjedavajući obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Devin Nunjes u saopštenju.

Nunjes je rekao da objavljivanje 86 novih izvještaja, čime je ukupan broj dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti povećan na 120, predstavlja "korak u pravom smjeru".

Američke snage su ubile bin Ladena, vođu terorističke organizacije odgovorne za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, u akciji čija je meta bio kompleks u pakistanskom gradu Abotabadu, podsjetila je britanska agencija.