latinica  ћирилица
20/05/2015 |  19:04 | Autor: SRNA

Hag- Zaštićene veze GŠ VRS nisu prisluškivane

Bivši vezista Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Velo Pajić izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da takozvana Armija BiH nije mogla da prisluškuje zaštićene veze Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Pajić je rekao da je general Mladić uglavnom koristio zaštićene veze u komunikaciji sa komandantima svojih korpusa, Glavnim štabom i Generalštabom Vojske Јugoslavije.

On je objasnio da bi neprijateljska vojska mogla da prisluškuje radiorelejne veze samo ako bi "ušla u snop signala" Vojske Republike Srpske.

To je, kako je istakao Pajić, nemoguće, s obzirom na to da su svi releji bili na teritoriji koju je kontrolisala Vojska Republike Srpske ili na teritoriji SR Јugoslavije.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužilac Margaret Hasan predočila je Pajiću da je u julu 1995. godine neko, ipak, preko relejne linije sa Pala presreo razgovore koje je general Mladić iz Beograda vodio sa dežurnim oficirom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na Han Pijesku, s tim što se nije moglo čuti šta Mladić govori.

"To je nemoguće. Pale nemaju nikakve veze sa razgovorima koji se obavljaju između Beograda i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska, jer to ide preko releja na Ceru i Avali u Srbiji", rekao je Pajić.

Na pitanje zastupnice optužbe da li je nezaštićena radiorelejna veza koja je iz Han Pijeska preko Cera i Avale vodila do Beograda mogla biti prisluškivana, Pajić je rekao da je ta linija bila "rezervna" i da je Glavni štab Vojske Republike Srpske skoro nikada nije koristio.

Odbrana generala Mladića osporila je danas autentničnost presretnutih razgovora koje je tužilaštvo uvelo kao dokaz.

Raspravno vijeće udaljilo je danas iz sudnice generala Mladića zato što je glasno govorio, poslije više opomena minulih dana.

Mladiću će sutra, kada će iskaz dati sljedeći svjedok odbrane, biti dozvoljeno da se vrati u sudnicu.