latinica  ћирилица
20/05/2015 |  20:42 | Autor: Index.hr

Knin: Crkva, HDZ, veterani i "katolički blagoslov" maturanata

Dvije profesorice i direktor Srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se zadnjih dana na meti lokalnog HDZ-a, crkve i udruženja veterana, jer su smatrali da katoličkom svešteniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturske večeri.

Na sastanku maturskog odbora u srijedu 12. maja, tri dana uoči maturske večeri, izglasano je da će se u službeni program uvrstiti katolički blagoslov. S obzirom da je Knin multietnički grad u gdje gotovo četvrtinu stanovništva čine Srbi, profesorice Olgica Vrdoljak i Nada Јakovčević pokušale su da objasne da bi katolički blagoslov na maturskoj večeri predstavljao diskriminaciju manjinskih grupa.

Pozvale su se na Ustav RH, koji vrlo jasno propisuje da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države. A obje srednje škole koje su 15. maja slavile matursko veče su, naravno, državne pa za religiju na školskim manifestacijama ne bi trebalo biti mjesta.

Pomenute učiteljice direktorima obje škole uručile dopis su pod naslovom "Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije", u čemu ih je podržao Mirko Antunović, direktor Srednje škole Lovre Montija i predsjednik SDP-ove gradske organizacije u Kninu.

U nepotpisanom tekstu na crkvenom portalu profesoricama je poručeno:
"Nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade", tvrdi se u tekstu ovog crkvenog portala, u kojem se profesorice i direktor koji su se pobunili protiv katoličkog blagoslova na maturskoj večeri proziva otvoreno, imenom i prezimenom, te im se na dušu stavlja "nedostatak kulture" i "diktatura ateizma", a optužuje ih i da im "nije stalo do vaspitanja vlastitih učenika".