latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:45 | Autor: SRNA

Istočno Novo Sarajevo obilježava Dan opštine

Tokom Spasovdanske akademije, održane večeras u Istočnom Novom Sarajevu povodom krsne slave i Dana opštine, uručena su priznanja i zahvalnice istaknutim kolektivima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju i ugledu ove lokalne zajednice.
I.N.Sarajevo - proslava Spasovdana - Foto: SRNA
I.N.Sarajevo - proslava SpasovdanaFoto: SRNA

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je u obraćanju da ova lokalna zajednica u kontinuitetu, iz godine u godinu, bilježi napredak, te da smatra da je protekla godina jedna od najuspješnijih.

"To se najvećim dijelom manifestuje kroz konstantan porast stanovnika, sve veći broj upisane djece u osnovne i srednje škole, kroz sve veći nivo stanogradnje i poslovne gradnje", rekao je Ćosić i ponovio da je ova opština sa najvećom stopom nataliteta u Republici Srpskoj od 6,7.

Prema njegovim riječima, zasluge za razvoj ove lokalne zajednice pripadaju svim njenim stanovnicima, jer što su oni više angažovani i jedinstveniji opština više napreduje. On je naglasio da je opštinska vlast i u vrijeme konstantne ekonomske krize odlučila da ne zatvara budžet i ne orijentiše se samo prema korisnicima opštinske uprave, već da želi da opštinsku kasu otvori prema građanima.

"U prošloj godini ostvaren je budžet od 6,9 miliona KM što je najveći budžet od 2008. godine", naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, nebrojeno je mnogo projekata koje je opštinska uprava podržala i realizovala u proteklih godinu dana, ali se od svih njih izdvaja jedinstveni gradski park "Gavrilo Princip".

"Sa izgradnjom javnog dječijeg obdaništa krajem godine zaokružićemo tu cjelinu", naveo je Ćosić.

On je istakao da je počelo proširenje Doma zdravlja za 1.000 metara kvadratnih prostora, izgradnja dva igrališta u prigradskim naseljima, da su u mnogim naseljima izgrađeni javna rasvjeta, saobraćajnice, vodovodni i kanalizacioni sistemi i drugo.

"I ove godine će od 500.000 do milion KM biti uloženo u infrastrukturu", naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, nisu zanemareni ni privreda i poljoprivreda.

"Za dvije godine za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno je 268.000 KM, od kojih u prošloj godini 168.000 KM. Danas smo osnovali i Privredni savjet opštine koji čine 23 člana od kojih su 20 istaknuti privrednici. Taj Privredni savjet biće preteča budućeg poslovnog kluba i udruženja poslodavaca", istakao je Ćosić.

Govoreći o narednom periodu, on je najavio izgradnju prve poslovne zone u državnom vlasništvu u naselju Vranješ, završetak dogradnje Doma zdravlja, te početak izgradnje gradskog trga.

Među brojnim čestitkama povodom krsne slave i Dana opštine pročitane su one koje su uputili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

U okviru svečane akademije u Kulturnom centru izveden je i bogat kulturno-umjetnički program.