latinica  ћирилица
21/05/2015 |  08:09 | Autor: TANЈUG

Netaniajhu: Dvije države za dva naroda

Podržavam vizuju dvije države za dva naroda - "demilitarizovanu palestinsku državu koja priznaje jevrejsku državu", rekao je Netanijahu na početku sastanka sa Mogerinijevom u Јerusalimu.

Izraelski mediji komentarišu da je to prvi put da je on dao takvu izjavu od inauguracije svoje nove desničarske vlade prošle nedjelje.

"Želim da ponovim svoju posvećenost miru. Mi želimo mir koji će okončati sukob jednom zauvek. Moja pozicija se nije izmenila. Ne podržavam rešenje o jednoj državi. Ne verujem u to rešenje uopšte", rekao je Netanijahu.

On je dodao da je Izrael preduzeo nekoliko koraka u posljednjih nekoliko mjeseci da olakša svakodnevni život Palestinaca i da namjeravaa da preduzme dalje korake.

Mogerini se ranije danas sastala s Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, na početku jednodnevne posjete regionu. Cilj posjete je da diskutuje o bilateralnim odnosima, "kao i o izgledima za bliskoistočni mirovni proces", saopštio je njen kabinet uoči puta, kako prenosi AFP.

Izraelski mediji takođe navode da je današnja Netanijahuova izjava data u vrijeme kada i EU i SAD vrše pritisak da objasni svoju posvećrnost dvodržavnom rješenju.

Netanijahu je pred opšte izbore u Izraelu 17. marta rekao da palestinska država neće biti stvorena ako on četvrti put bude premijer. Bilo je to u sklopu nastojanja da pridobije glasače, prije svega jevrejske naseljenike i desničare da glasaju za njegov konzervativni Likud. Nekoliko dana poslije izbora je donekle povukao tu izjavu, tvrdeći da je i dalje posvećen dvodržavnom rješenju ali da se "uslovi moraju izmijeniti da bi se to desilo".

Mogerni ističe da je rješenje o dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine, jedini put naprijed i osuđuje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, zbog čega je kritikuju u Izraelu.