latinica  ћирилица
21/05/2015 |  11:33 | Autor: TANЈUG

Nikolić: Uspjećemo ako se ne opredijelimo

Srbija želi da bude članica EU, ali i da zadrži sva svoja stara prijateljstva, jer će time osigurati bolji život za svoje građane, izjavio je Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić i Raul Kastro - Foto: TANЈUG
Tomislav Nikolić i Raul KastroFoto: TANЈUG

Predsjednik Srbije je, u razgovoru sa kubanskim medijima, rekao da Srbija privlači investitore iz cijelog svijeta, da su joj skoro svuda otvorena bescarinska tržišta, da hoće da se oslobodi ogromnog tereta nezaposlenosti, kao i da nastoji da postane moderno uređena evropska država.

"I mi ćemo to da uspijemo. Neki traže od nas da se opredijelimo da bismo uspjeli, a mi ćemo u stvari uspjeti ako se ne opredijelimo. Srbija može da mijenja rukovodstva, ali prijateljstva i istoriju ne može, dok budućost može", rekao je Nikolić dodajući da Srbije, kada razmišlja o budućnosti mora i da razmišlja o prošlosti.

Prema njegovim riječima sada su prelomni trenuci za Srbiju.

"Vlada je preduzela oštre mjere štednje. Građani razumiju da je to bilo potrebno i da je to moralo, ali očekujem rezultate od toga", rekao je Nikolić.

On je dodao da bi Srbija i Kuba, koja je, kako kaže, daleko odmakla u proizvodnji medikamenata, biogenetskom inženjeringu i molekularnoj biologiji, mogle zajedno da proizvode medikamente"Mogli bismo da budemo Kubin oslonac u Evropi. Aerodrom Beograd može da se otvori za sve letove za Havanu i da svi letovi za Kubu idu preko Beograda", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije istakao je da je prijateljstvo dvije države neizbrisivo i da ih povezuje to što nikada nisu bile same.

"Mi ćemo uspjeti da sačuvamo prijateljstvo i na istoku i na zapadu i mi smo im rekli - vi ste se posvađali, ali vi ćete i da se pomirite. Mi nećemo da nas pitate što smo bili sa vama, a ne sa njima. Bolje da mi vas pitamo što ste se svađali", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja novinara Nikolić je istakao da su sankcije protiv Kube zapravo bile sankcije protiv njenog naroda, dodavši da je srećan što sada Kuba razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali daje svjestan da će pred nju biti postavljeni teško ostvarivi uslovi.

"Amerika će da postavi pitanje ekonomskog uređenja, demokratije, višestranačkog sistema.To rade u cijelom svetu. Ali postoje dvije komunističke partije u svijetu koje uspješno vode svoj narod - to su komunističke partije Kube i Kine, i nisu napravile grešku koju smo mi napravili, da se država skloni iz privrede", rekao je Nikolić.