latinica  ћирилица
21/05/2015 |  11:51 | Autor: SRNA

Zaštita mentalnog zdravlja pripadnika oružanih snaga

Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalno Ministarstvo zdravstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade distrikta Brčko danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju o zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.
Sarajevo - Zaštita mentalnog zdravlja pripadnika oružanih snaga - Foto: SRNA
Sarajevo - Zaštita mentalnog zdravlja pripadnika oružanih snagaFoto: SRNA

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić izrazio je uvjerenje da će potpisani Memorandum pomoći unapređenju sistema upravljanja ljudskim resursima i podići nivo mentalnog zdravlja i prevencije posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/ pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

Prema Јerinićevim riječima, pomoć u prevenciji PTSP naročito je bitna u slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji učestvuju u mirovnim misijama, ali i u reintegraciji otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Јerinić je zahvalio ministarstvima zdravlja Srpske i FBiH, kao i Odjeljenju za zdravstvo distrikta što su svojim aktivnostima omogućili potpisivanje Memoranduma.

"Ministarstvo odbrane prepoznalo je mentalno zdravlje pripadnika Oružanih snaga kao veoma važan segment u izvršavanju njihovih složenih zadataka", rekao je savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Milenko Grujičić i ukazao na značaj što su u projekt uključeni i civilni centri za zdravlje.

Grujičić je naveo da u zdravstvenom sistemu Srpske djeluju 24 centra za mentalno zdravlje u kojima radi edukovani kadar, koji je spreman za edukaciju kadrova u budućim centrima koje Oružane snage namjeravaju da osnuju.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ocijenio je da je riječ o iskoraku u zaštiti zdravlja pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i njihovih porodica.

Vlade Norveške i Danske pomogle su projekat izgradnje kapaciteta BiH institucija na polju očuvanja mentalnog zdravlja pripadnika Oružanih snaga, a podršku je pružila i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju prisustvovali su i zvaničnici ambasada SAD, Velike Britanije, Hrvatske, Norveške, Srbije, Slovenije, Švedske, Danske, Makedonije, Crne Gore i Finske, te IOM-a u BiH.