latinica  ћирилица
21/05/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Hrvatska da ukine ustaške penzije

U Hrvatskoj 8.995 pripadnika tzv. "domovinske vojske" iz Drugog svjetskog rata, računajući i ustaše, prima tzv. povlaštene penzije, čiji je prosječni neto iznos 2289,81 kuna.

Tvrdnja bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Mesića da se penzije ne odnose na ustaše pokazala se kao netačna.

Na službenim internet stranicama Hrvatskog državnog arhiva navedeno je da onaj ko traži penziju treba da u formular upiše li je u 2. svjetskom ratu bio pripadnik tzv. "Poglavnikovog tjelesnog zdruga", domobrana, ustaša ili "oružnika".

U oktobru 1993. Sabor je po hitnom postupku izglasao izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima su mogućene povlaštene penzije "pripadnicima hrvatske domovinske vojske iz 2. svjetskog rata", a Mesić je tada bio predsjednik Sabora.

U Penzijskom zavodu Hrvatske može se saznati da su pravo na penziju ostvarivali svi pripadnici "oružanih snaga NDH", uključujući i ustaške formacije, ako su tu pripadnost mogli dokazati.

Centar "Simon Vizental", koji se bavi traganjem za preživjelim nacistima i njihovim saradnicima, zatražio je nedavno od Hrvatske da ukine penzije ustaškim ratnim zločincima.

U pismu koje potpisuje Efraim Zurof, direktor Centra, navodi se da su zakonom usvojenim u jesen 1993. godine nagrađeni članovi ustaškog pokreta koji je počinio brojne zločine.

"Imajući u vidu grozne zločine koje su počinile ustaše za vrijeme NDH, vjerujemo da je takva politika pogrešna i protivna principima Republike Hrvatske i teška uvreda ustaškim žrtvama, njihovim porodicama i svim Hrvatima sa smislom za moral i integritet", navodi Zurof.

U pismu premijeru Zoranu Milanoviću Centar "Simon Vizental" zahtijeva preduzimanje hitnih mjere mjera kako bi se promijenila takva politika.

Na taj način građani bi bili pošteđeni sramote nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniocima zločina u Drugom svjetskom ratu - navodi Centar "Simon Vizental".

Nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora i kasnije predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić tvrdio je da ustaše ne dobijaju penziju, odnosno da se zakon ne odnosi na njih - navode hrvatski portali.