latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:19 | Autor: SRNA

Sa platformom u javnost nakon mišljenja stručnjaka

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pročitao Prijedlog platforme o Kosovu koju je pripremio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ali da će se sa tim tekstom izaći u javnost tek kada se sagleda koliko je sve realistično i šta može da se provede u djelo, kao i nakon mišljenja stručnjaka i javnih radnika.

"Riječ je o ozbiljnom i obimnom tekstu. Razgovaraćemo o tome u državnom vrhu i siguran sam da će poslije toga biti potrebe da se o tekstu upoznaju i istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici, da vidimo šta ćemo dalje", rekao je Vučić novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija zbog te platforme imati problema sa Zapadom, on je naveo da je razumio da Nikolić, a i svi ostali, odlično shvataju u kakvoj se situaciji Srbija danas nalazi kada se sa jedne strane suočava sa time da evropska i ekonomska budućnost zavise od ustupaka koje inače ne bi činila, i kada mora da se vaga i odmjerava.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći najbolji način i odgovor. Ništa nije Sveto pismo, osim boljeg života za građane Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je uvjeren da Evropska unija ne želi i neće da prihvati ukidanje dijaloga, navodeći da to i ne stoji u tekstu platforme.

Vučić je istakao da ni Srbija neće svoju poziciju suziti dotle da ne može na ozbiljan način da nastavi razgovor sa kosovsko-metohijskim Albancima i da u skladu sa svim globalnim kretanjima, Srbija mora da sagleda svoju poziciju.

Kada je riječ o njegovoj posjeti Tirani i mogućim provokacijama, Vučić je podsjetio na ranije dvije provokacije sa zastavom "velike Albanije" i izjave o nezavisnom Kosovu, i dodao da on ide u Tiranu zato što Srbija ima ozbiljnu politiku i želi da gradi dobre odnose sa Albanijom, podsjećajući da nikada u istoriji dvije zemlje srpski premijer nije bio u Albaniji.

"Idem sa željom da uspostavimo bolje odnose, da možemo da premostimo ono što nas deli, da istaknemo našu evropsku perspektivu, poželim im sretan put ka EU, ali da nećemo odustati od naših nacionalnih interesa. Pretpostavljamo da neće ni oni, ali da kroz dijalog rešavamo sve", rekao je Vučić.

On je istakao potrebu ekonomske saradnje Srbije i Albanije, kako bi bilo poboljšano kretanje robe i usluga i otvorio porostor da srpski investitori ulažu u Albaniju i obrnuto.

Govoreći o svojoj posjeti Americi i potpredsjedniku SAD DŽozefu Bajdenu, premijer Srbije je rekao da se još radi na agendi, da je planirano da ostane ček šest dana i da je on prilično relaksiran iako je situacija u Srbiji teška.

On je dodao da će nakon toga u toku ove godine ići u Moskvu, navodeći da Srbija želi da ima veoma dobre odnose i sa Rusijom.

Vučić je najavio da će uskoro u Srbiju doći i njemački kancelar Angela Merkel, ali nije precizirao datum./