latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:23 | Autor: SRNA

Linta: Dvodnevna proslava "Oluje" je anticivilizacijski čin

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je da odluka hrvatskih zvaničnika i penzionisanih generala da zločinačku akciju "Oluju" slave dva dana predstavlja anticivilizacijski čin.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Hrvatska je jedina članica EU koja slavi protjerivanje jednog naroda sa svojih vjekovnih područja i masovne zločine nad tim narodom, i to je anticivilizacijski čin", naglasio je Linta.

On je rekao da je odluka o dvodnevnom slavlju "Oluje" još jedan dokaz da je temelj današnje Hrvatske više genocidna Nezavisna Država Hrvatska, nego tekovina ZAVNOH-a.

Linta je podsjetio da se u presudi Međunarodnog suga pravde u Hagu, po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske, jasno navodi da je tokom i poslije hrvatske akcije "Oluja" izvršen masovan zločin nad Srbima i da se ne može govoriti o "Oluji" kao zakonitoj akciji usmjerenoj na oslobađanje teritorija.

On je zatražio od EU i međunarodne javnosti da zahtijevaju od Hrvatske da konačno počne izvršavati obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine, a koje se odnose na procesuiranje ratnih zločina i da prestane slaviti zločinačku akciju "Oluja".

"Osnova za procesuiranje ratnih zločina treba da bude izvještaj Hrvatskog helsinškog odbora u kome je poimenično navedeno da je tokom i poslije zločinačke akcije `Oluja` ubijeno 677 srpskih civila", zaključio je Linta.