latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:35 | Autor: SRNA

Vučić: Nije moguće smanjenje nivoa odnosa sa Srpskom

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić negirao je da se pojavljuje uslov Srbiji na putu evropskih integracija da treba da smanji nivo odnosa sa Republikom Srpskom, navodeći da do sada "nikome nije palo na pamet da mu nešto slično kaže".
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Nisam dobio takvu informaciju i niko mi na takav način nije to rekao", izjavio je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je zapitao kako Srbija može da smanji nivo odnosa sa Srpskom, navodeći da "ima zakone, Dejtonski sporazum, svoja prava i obaveze" u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Ne znam kako bi to uopšte bilo moguće. Ali, nikome do sada nije palo na pamet da mi nešto slično kaže", naveo je Vučić.

On je dodao da zna da postoje ljudi koji će uvijek da kažu "da ide negdje da mu neko nešto naredi".

"Da li stvarno mislite da je to moguće? Pokažite mi tog na kugli zemaljskoj koji može da me pozove pa da mi naređuje šta će Srbija da radi, recite mi ime i prezime tog čovjeka ovde, recite mi ime i prezime tog čovjeka u svetu", naveo je Vučić.

On je najavio da će u Srbiju uskoro doći njemačka kancelarka Angela Merkel i da će to biti prilika da joj se postavi pitanje da li je to istina ili ne

Odgovarajući na pitanje da li će ići na obilježavanje događaja u Srebrenici, Vučić je rekao da ne želi još o tome da govori, ali da ostaje da o tome razgovara i sa predsjedikom Srbije i sa predsjednikom Skupštine Srbije.

"To jeste jedan od ozbiljnijih problema. U Srebrenici se dogodio veliki zločin i Srbija će imati adekvatnu reakciju na to. Kako i na koji način, o svim tehničkim detaljima ne bih danas da govorim. Već vidim da sam kriv i za Srebrenicu, otišao - ne otišao", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da ni on, niti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne odu u Srebrenicu, Vučić je rekao da sve mogućnosti postoje.

"Postoje sve mogućnosti, a kakva će mogućnost da se dogodi,  dobićete obavještenje, tek ćemo da razgovaramo o tome", istakao je Vučić.