latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:06 | Autor: SRNA

Rok za plaćanje doprinosa produžen na zahtjev načelnika i gradonačelnika

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozdravila je usvajanje izmjena Zakona o doprinosu solidarnosti, naglasivši da je razlog za produženje roka za plaćanje doprinosa solidarnosti do kraja godine bio zahtjev načelnika i gradonačelnika iz poplavljenih područja, da bi se obezbijedio stabilan izvor prihoda Fonda solidarnosti i u narednom periodu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Iz tog razloga Upravni odbor Fonda solidarnosti je i tražio od Vlade da se ide u izmjenu Zakona, pri čemu bi, nakon što je pomoć pružena domaćinstvima putem platnih kartica - vaučera, prioriteti sada bili podrška lokalnim zajednicama, privredi i poljoprivredi", izjavila je Cvijanovićeva Srni nakon usvajanja izmjena Zakona o doprinosu u parlamentu Srpske.

Ona je objasnila da je na istoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti odlučeno i da se 12 miliona maraka uputi u saniranje štete u poljoprivredi, a odmah nakon toga na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i nekoliko ministara sa privrednicima Doboja dogovoreno je da se za pomoć dobojskoj privredi izdvoji 10 miliona.

"Semberija će, imajući u vidu broj poljoprivrednih gazdinstava, dobiti najizraženiju pomoć kad je riječ o saniranju štete u poljoprivredi", naglasila je predsjednica Vlade Srpske.

Cvijanovićeva je najavila da će se tokom ljeta intenzivno raditi na projektu izgradnje 150 kuća u nekoliko opština za porodice čije su kuće uništene u klizištima.

"Fond solidarnosti potpuno je opravdao svoje postojanje. Nemoguće je očekivati da se šteta od poplava, koja je odnijela cijeli jedan godišnji budžet Republike, sanira samo budžetskim sredstvima, a da se pri tom izvršavaju i tekuće budžetske obaveze", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da će u narednih sedam mjeseci od obaveze plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost, biti izuzeti penzioneri i radnici koji primaju najnižu platu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas izmjene Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost kojim je do kraja ove godine, produžen rok za izdvajanje sredstava posebnog doprinosa za solidarnost.