latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:27 | Autor: SRNA

Obilježavanje godišnjice formiranja romanijskih brigada (VIDEO)

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Sokocu da su Prva romanijska pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada odigrale važnu ulogu u stvaranju Srpske i da su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu pokazale da su dostojne svojih predaka.
Obilježavanje godišnjice formiranja romanijskih brigada - Foto: SRNA
Obilježavanje godišnjice formiranja romanijskih brigadaFoto: SRNA

On je povodom obilježavanja Dana formiranja ovih brigada rekao da su one nastale iz brigada bivše ЈNA, jer su Srbi ostajali do posljednjeg momenta u jedinicama bivše države, jedine legalne i legitimne oružane formacije.

Savčić je istakao da se pokazalo kao opravdanim formiranje jedinica Vojske Republike Srpske, koja je u konačnom odbranila Srpsku - najvišu tekovinu borbe srpskog naroda.

Govoreći o aktuelnom položaju boračkih kategorija u Srpskoj, Savčić je naveo da je teška situacija kada je riječ o demobilisanim nezaposlenim borcima, te podsjetio da je pokrenuta inicijativa da borački dodatak na mjesečnom nivou dobijaju svi nezaposleni borci.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović podsjetio je na svečanosti da je srpski narod Romanije dao nemjerljiv doprinos u Sarajevsko-romanijskom korpusu, koji je imao 20.000 boraca, od kojih je 4.000 poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u spasavanju slobode i časti.

Na svečanosti povodom Dana formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovana brigade govorili su i komadant Druge romanijske motorizovane brigade Radovan Vidović, zamjenik načelnika opštine Sokolac Ljubo Erić, predsjednik Odbora boračkih organizacija ove regije Željko Lalić i drugi.

U Crkvi Svetog proroka Ilije u Sokocu služen je parastos za 285 poginulih boraca iz Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade.

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, uz prisustvo porodica poginulih boraca i boraca proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na centralno spomen-obilježje, na kome je upisano 1.200 imena poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, vijence su položile delegacije BORS-a, grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije opštine Sokolac i članovi porodica poginulih boraca ove opštine.

Vijence su položile i delegacije lokalne vlasti, boračkih organizacija Pala, Han Pijeska, Trnova, te Boračke organizacije "Ilidžanski borac", kao i zajednička delegacija Gacka i Bileće.

Delegacija sokolačke Boračke organizacije položila je vijenac i na spomen-česmu u groblju gdje su sahranjena 82 borca sa područja te opštine.

Povodom Dana formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovana brigade posjećena je i Spomen soba u kojoj se nalazi 630 fotografija poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, gdje je služen i pomen.