latinica  ћирилица
21/05/2015 |  17:01 | Autor: RTS

Veterani OVK traže sahranu uz vojne počasti za "kumanovske teroriste"

Organizacije veterana bivše OVK zatražile su da poginuli u sukobima sa makedonskim snagama bezbjednosti u Kumanovu 9. i 10. maja budu sahranjeni uz vojne počasti i o trošku kosovskog budžeta, piše prištinski dnevnik "Koha ditore".
Kumanovo, Makedonija (arhiva) -
Kumanovo, Makedonija (arhiva)

 Porodice će moći da identifikuju tijela tokom dana, datum sahrana još uvijek nepoznat.

 Tokom dana, porodice će moći da identifikuju tijela DŽafera Zimeraja, Bega Ruizaja, Mirsada Ndrecaja, Valona Kabašija, Turgaja Gašija, Samida Kastriotija, Hisena Rušitija, Fatluma Višesele i Arbena Redžaja.

Ipak, tijela pripadnika "kumanovske grupe" neće danas biti transportovana na Kosovo, javljaju mediji u Prištini.

Veterani OVK, koji su juče pripadnike "kumanovske grupe" na protestu u Prištini proglasili "herojima", najavili su da će od Bezbjednosnih snaga Kosova zatražiti sahranu uz sve počasti.

U Ministarstvu bezbjednosnih snaga Kosova nisu dali jasan odgovor na takve zahtjeve.

I pod uslovom da dobiju negativan odgovor, veterani planiraju da obuku uniforme OVK, čime bi, prema njihovom mišljenju, sahrana ipak bila uz vojne počasti.

Veterani OVK objasnili su da su oni koji su ubijeni u Kumanovu učestvovali u tri rata (na Kosovu, u Makedoniji i na jugu Srbije), što im daje status veterana, a samim tim, državnu sahranu.

Izvor dnevnika u kosovskoj vladi rekao je da će se o zahtevima veterana odlučiti na najvišem nivou i da su male šanse da BSK bude dio protokola sahrane, pošto bi to imalo političke implikacije u odnosu na Makedoniju.