latinica  ћирилица
21/05/2015 |  18:04 | Autor: RTRS

Spasovdan- krsna slava Banjaluke, Nevesinja i I. Novog Sarajeva

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa. Spasovdan kao krsnu slavu proslavljaju Banjaluka, Nevesinje i Istočno Novo Sarajevo.
Banjaluka: Spasovdan -slava grada (arhiv) - Foto: RTRS
Banjaluka: Spasovdan -slava grada (arhiv)Foto: RTRS

 Grad Banjaluka obilježava danas krsnu slavu, Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.
U Hramu Hrista Spasitelja služena je sveta arhijerejska liturgija, obavljeno je osveštanje slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda organizovana je i Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Građani Banjaluke kažu da svake godine na ovaj dan dolaze u Hram Hrista Spasitelja, kako bi se pomolili za zdravlje najbližih, ali i za svoje sugrađane.
Obilježavanje krsne slave Grada počelo je 19. maja, kada je u Kulturnom centru Banski dvor otvorena izložba ikona “Tebi Gospode”, Radmile Luketić. Uoči Spasovdana, sinoć je na platou ispred Hrama održan bogat kulturno-umjetnički program. Brojnoj publici, između ostalih, predstavili su se Mješoviti hor “Јedinstvo”, Gradski tamburaški orkestar, kao i folklorni ansambli “Veselin Masleša”, “Čajavec” i “Pelagić”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.
Uz crkvena zvona poslije liturgije, osveštanja žita i lomljenja slavskog kolača, krenula je svečana litija.

Svečanosti uoči Spasovdana

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva-parohija banjalučka.
Krsnu slavu, građanima Banjaluke čestitali su predsjednik Milorad Dodik, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović. Osim Banjaluke, Spasovdan, obilježavaju još i grad Istočno Sarajevo i opština Nevesinje. 

 Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, obilježen je danas i u Nevesinju. Spasovdan kao krsnu slavu, proslavili su Saborni hram, posvećen ovom prazniku, izgrađen 1886.godine, gdje je služena sveta liturgija, i opština Nevesinje. U okviru krsne slave, ulicama Nevesinja prošla je litija. Krsnoj slavi Hrama i opštine, osim predstavnika lokalnih institucija, prisustvovali su predstavnici hercegovačkih opština , udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Uoči Spasovdana, u nevesinjskoj Galeriji otvorena je izložba ikona Stare i Saborne crkve u Mostaru i iz manastira Žitomislić. 

Povodom Spasovdana, krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo služena je liturgija u crkvi Sv. Georgija u Miljevićima, te položeno cvijeće i vijenci na centralno spomen obilježje poginulim vojnicima, koji su dali doprinos za opstanak srpskog naroda na sarajevskom polju.

Spasovdan- Istočno Novo Sarajevo

Na Spasovdanskoj svečanosti uručena su priznanja istaknutim kolektivima i pojedincima koji su doprinjeli razvoju i ugledu ove lokalne zajednice. Sa skupa je poručeno da se opština u kontinuitetu razvija, a da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih.