latinica  ћирилица
21/05/2015 |  18:25 | Autor: TANЈUG

Ljubljana: "Kraljevina Enklava" pripada Sloveniji

Najnovija mikrodržava na svetu "Kraljevina Enklava", koju su u aprilu proglasili poljski turisti, zapravo je dio Slovenije, saopštili su danas slovenački zvaničnici.

"Teritorija koju su prozvali 'Kraljevina Enklava' je slovenačka", navelo je Ministarstvo spoljnjih poslova Slovenije u saopštenju dostavljenom agenciji AFP.

Međutim, Hrvatska se možda neće složiti sa tim, budući da se ta neplodna oblast površine 100 kvadratnih kilometara nalazi u zoni koju razmatra međunarodni panel za arbitražu sa sjedištem u Hagu koji se bavi dugotrajnim pograničnim sporom između Slovenije i Hrvatske.

Slovenačko ministarstvo kaže da ta oblast blizu slovenačkog grada Metlika i 50 kilometara zapadno od Zgreba nije "ničija zemlja" kao što je lokalno stanovništvo reklo poljskim turistima. Panel za arbitražu bi trebalo da donese odluku do kraja ove godine.

"Kraljevinu Enklavu" osnovao je Poljak K. Vrona. Iako nema veliku teritoriju, "Kraljevina Enklava" ima svoje stranice na Internetu, kao i profile na društvenim mrežama Tviteru i Fejsbuku.

Vrona je sebe proglasio za "kralja" i na izborima odabrao nekoliko ministara.
"Kraljevina Enklava" još nema zastavu ni glavni grad, ali zato ima moto - "građani cijelog svijeta", kao i valutu. Službeni jezici nove "države" su engleski, poljski, hrvatski, slovenački i kineski, a ova nova "mikrodržava" već ima 134 "državljana".