latinica  ћирилица
23/05/2015 |  08:17 | Autor: RTRS

Spremite se, počinje Rolan Garos

Pred nama je drugi teniski Grend slem turnir sezone, 114. izdanje Rolan Garosa.

Pažnja sportske javnosti u naredne dvije nedjelje biće usmjerena prema "Gradu svjetlosti" gdje će se najbolji teniseri svijeta boriti se za jedan od najvećih trofeja u sportu.

Mnogo je pitanja pred pariški Grend slem, ali dva se izdvajaju...

Može li Novak Đoković osvojiti jedini Grend slem trofej koji mu nedostaje u karijeri?

Da li će vladar Pariza, Rafael Nadal podići formu i osvojiti 10. naslov na Rolan Garosu?

Odgovor na jedno od ova dva pitanja dobićemo 7. juna kada je na programu finale drugog Grnd slem turnira sezone.

Đoković ili Nadal

Najbolji teniser svijeta i devetostruki šampion Rolan Garosa, dvojica su najvećih favorita za osvajanje trofeja u Parizu. Svakako da ne treba otpisati ni Endija Mareja i Rodžera Federera.

Prvi reket Srbije igra u sjajnoj formi, trijumfovao je na Australijan openu, te postao jedini igrač u Open eri koji je pet puta slavio na prvom Grend slemu sezone. Novak je osvojio sva četiti Masters turnira na kojima je nasputio (Madrid je preskočio, a pehar je osvojio Endi Marej). Đoković je u finalima spomenutih turnira po dva puta slavio protiv Federera (Indijan Vels i Rim) i Mareja (Majami i Australijan Open), te u finalu Monte Karla dobio odličnog Berdiha.

Najbolje rangiran ATP igrač u ovoj godini ima skor od 35 pobjeda i samo dva poraza (od Federera u finalu Dubaija, pe poraz od Karlovića u četvrtfinalu Dohe).

Sjajna forma Đokovića, stoprocentan učinak na šljaci ove godine, kao i želja da podigne prvi trofej na "Filip Šatrijeu", Đokoviću daje ulogu prvog favorita na turniru.

Novak Đoković i Rafel Nadal (FOTO: Beta/ AP)

Perepreka Đokoviću na ovom putu biće devetostruki šampion Rolan Garosa, sjajni Španac Rafael Nadal. Iako ne igra u sjajnoj formi, Rafa je uvijek jedan od glavnih favorita u Parizu, gdje svake godine igra savršeno. Njegov učinak u francuskoj prestonici u proteklih 10 godina je za ogromno poštovanje, čega su svjesni i Đoković i Federer.

Novak je prije nekoliko dana izjavio kako bi volio da ga izbjegne u žrijebu, dok je Federer bio glasan u izjavama kako je Španac i ove godine favorit broj 1 za titulu.

Nadal stiže u Pariz kao sedmi igrač svijeta, sa samo jednim osvojenim turnirom ove godine (Buenos Auires), i po prvi put u proteklih 10 godina nije jedan od prva četiri nosioca na turniru.

Јedan od dvojice glavnih favorita za naslov neće biti u prilici da igra u finalu, jer je žrijeb odlučio da Đoković i Nadal odmjere snage već u četvrtfinalu.

Endi Marej ove sezone igra sjajno na šljaci, u Minhenu je osvojio svoj prvi trofej na zemljanoj podlozi, a odmah zatim i Masters u Madridu, savladavši u finalu Nadala.

Na Federera se uvijek mra raćuanti kao na favorita. Ove godine je osvojio tri trofeja, od kojih jedan na šljaci (Istanbul), te igrao u finalu Mastersa u Rimu gdje je poražen od Đokovića.

Četiri dame od koje se najviše očekuje

Dvije najozbiljnije kandidatkinje za trofej drugog Grend slem turnira sezone su prva igračica svijeta Serena Vilijams i braniteljica titule Ruskinja Marija Šarapova. Međutim, ne treba izostaviti ni Simonu Halep, kao i Petru Kvitovu.

Serena dominira na tvrdim podlogama, slavila je ove godine na Australijan openu savladavši u finalu upravo Šarapovu. Nakon toga,podigla je i trofej u Majamiju. Međutim, kada je riječ o šljaci, Vilijamsova ne briljira ove sezone, poražena je u polufinalu Madrida od Kvitove, te u trećem kolu Rima od zemljakinje Kristine Mekhejl.

Marija Šarapova i Serena Vilijams (FOTO: nycprowler.com)

Ruskinja je ove sezone u vitrine smjestila dva trofeja. Slavila je početkom godine u Brizbejnu, a u Pariz dolazi nakon osvojene titule na šljaci u Rimu.

Obje igračice su do sada po dva puta osvajale pariški Grend slem, Serena 2002. i 2013, a Marija 2012. i 2014. godine.

Halepova je prošle godine u Parizu igrala finale,što joj je najveći uspjeh, a ove sezone slavila je u Šenženu, Dubaiju i Indijan Velsu, dok je na šljaci najviše stizala do polufinala (Štutgart i Rim).

Čehinja, Petra Kvitova ove godine trijumfovala je u Sidneju (tvrda podloga) i u Madridu (šljaka). Najveći uspjeh u Parizu joj je polufinale iz 2012. godine kada je poražena šampionke, Marije Šarapove.

Srbi na Rolan Garosu

Srbija će na Rolan Garosu imati čak devet predstavnika. U muškoj konkurenciji boje Srbije braniće Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Filip Krajinović, te Nenad Zimonjić (dubl), dok će u konkurenciji dama nastupiti Ana Ivanović, Јelena Јanković, Bojana Јovanovki i Aleksandra Krunić.

Novaka na otvaranju očekuje duel sa Јarkom Nieminenom iz Finske. U drugom kolu igraće sa boljim iz meča Žil Miler – Paolo Lorenci, a prije očekivanog četvrtfinala sa Nadalom, protivnici bi mu mogli biti Bernard Tomić ili Kevin Anderson.

Viktor Troicki postavljen je za 31. nosioca i na startu će igrati sa Јan-Lenardom Štrufom. Troickog u drugom kolu čekaju Boleli ili Darsis. Projektovani rival u trećem kolu mu je David Ferer.

Dušan Lajović brani četvrto kolo od prošle godine, a na početku će igrati sa Maksimom Gonsalesom, a ako uspije da ga prođe, Lajovića u drugom kolu najvjerovatnije čeka Stan Vavrinka.

Filip Krajinović će na startu igrati sa 17. nosiocem Davidom Gofanom, od kojeg je izgubio u jedinom okršaju u Sheveningenu prošle godine.

Nenad Zimonjić jedan je od najboljih dubl igrača u ovom vijeku, a sada će u paru sa Poljakom Marcinom Matkovskim pokušati da ponovi uspjeh iz 2010. godine – tada je sa Kanađaninom Danijelom Nestorom slavio u Parizu.

Najbolje rangirana srpska teniserka Ana Ivanović na startu igra protiv 65. igračice svijeta Јaroslave Švedove. U drugom kolu Anu čeka bolja iz meča Doi – Cetkovska, a dalje su joj projektovane protivnice Karolin Garsija, od koje je izgubila tri puta ove sezone, Јekaterina Makarova i Simona Halep.

Ana Ivanović (FOTO: Beta/ AP)

Јelenu Јankvić, nakon meča sa kvlifikantkinjom, čeka bolja iz duela Falkoni – Arkanjoli, potencijalna rivalka u trećem kolu joj je Karolina Voznijacki, a zatim bi trebalo da je čeka Medison Kiz.

Bojana Јovanovski u prvom kolu očekuje 67. igračica svijeta, Ukrajinka Lesja Curenko. Ako uspije da je savlada, Bojanu će u drugom kolu čekati Karolin Garsija, što znači da postoji mogućnost da u trećoj rundi vidimo srpski derbi.

Aleksandra Krunić na startu takmičenja sastaće se sa Јulijom Putincevom. Ako prođe Putincevu, trenutno 105. teniserku svijeta, Krunićeva će se u drugom kolu sastati sa Јelinom Svitolinom ili Јaninom Vikmajer.

Srbi u prvoj rundi:
Novak Đoković – Јarko Nieminen
Dušan Lajović – Maksimo Gonsales
Filip Krajinović – David Gofan
Viktor Troicki – Јan-Lenard Štruf

Srpkinje u prvom kolu Rolan Garosa:
Ana Ivanović – Јaroslava Švedova
Aleksandra Krunić – Јulija Putinceva
Јelena Јanković – kvalifikantkinja
Bojana Јovanovski – Lesja Curenko

DŽumhur jedini predstanik BiH

Bosnu i Hercegovinu će u Parizu predstavljati samo Damir DŽumhur. Mladi bh. igrač trenutno je 87. na rang listi, i u prvom kolu kalifikacija sastaće se sa Rusom Mihailom Јužnim. Ukoliko savlada prvu prepreku, DŽumhur bi trebao u drugom kolu da igra sa 25. nosiocem, Ivom Karlovićem iz Hrvatske.

Možda niste znali...

Rolan Garos je treći najstariji Grend Slem u istoriji tenisa (nakon Vimbldona i US Opena) i igra se od 1891. godine. Turnir nosi ime po Rolanu Garosu, francuskom pilotu iz Prvog Svjetskog rata i velikom zaljubljeniku u tenisa.

Od 1968. godine, kada je počela Open era, pariški turnir postao prvi otvoreni Grend slem.

Rolan Garos se igra na kompleksu od 20 terena, uključujući tri najveća (Filip Šatrije, Suzan Leglen i Teren 1).

Teren "Filip Šatrije" (FOTO: p4.storage.canalblog.com)

Filip Šatrije je bio francuski teniser, a po završetku karijere radio je kao novinar. Bio je predsjednik Francuske teniske federacije, te Svjetske teniske federacije (ITF). Preminio je 2000. u 74. Godini života.

Drugi najveći teren nosi ime prve ženske teniske zvijezde u istoriji, Suzan Leglen, koja je osvojila 31 trofej u periodu od 1914. do 1926.

Na drugom Grend slem turniru sezone ne igra se pod reflektorima, igra se za vrijeme dana, a mečevi koje prekine mrak, nastavljaju se narednog dana.

Igrač sa najviše osvojenih trofeja na Rolan Garosu je Rafael Nadal koji je devet puta slavio u Parizu, dok je u konkurenciji dama najuspješnija Kris Evert sa sedam naslova.

Kada je riječ o teniserima Srbije, Ana Ivanović je slavila u Parizu 2008, a godinu dana ranije izgubila je u finalu.

U muškoj pojedinačnoj konkurenciji Srbija još uvijek čeka titulu, Đoković je dva puta poražen u finalima, oba puta od Nadala (2012. i 2014. godine).

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor pobjednici su Rolan Garosa 2010. godine u konkurenciji parova.

Šta očekuje najuspješnije

Pobjednike Rolan Garosa u svim kategorijama očekuje, pored trofeja jednog od najveći sportskih takmičenja uopšte, očekuje po 2000 bodova, finalistiima će priprasti 1200, a polufinalsitima po 720.

Ukupan nagradni fond na ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa iznosi 13,008,000 doalza.

Najuspješnijim pojedincima u muškoj i ženskoj konkurenciji pripašće po 1,8 miliona dolara, finalisti će zaraditi po 900.000, a polufinalisti će popraviti stanje na bankovnom računu za 450.000 dolara. Pobjednicima u konkurenciji parova pripašće po 450.000 dolara.

Rolan Garos počinje sutra, a mečeve drugog Grend slem turnira sezone prenosiće tellevizija Republike Srpske.

Pripremio: Bojan Mičić