latinica  ћирилица
23/05/2015 |  11:54 | Autor: SRNA

Savremeno pozorište je u krizi

Savremeno pozorište je u krizi i postoji potreba da se o tome razgovara i iznalaze rješenja za rješavanje ovog problema, ocijenili su danas u Banjaluci učesnici naučno-stručnog skupa "Kuda ide tradicionalni teatar".
Teatar (Foto: gloholiday.com) - Foto: ilustracija
Teatar (Foto: gloholiday.com)Foto: ilustracija

Resorno ministarstvo sarađuje sa ustanovama kulture i obezbjeđuje sredstva za materijalne troškove, ali i programske sadržaje, rekla je v.d. pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur, i dodala, da umjetnost zahtijeva puno sredstava i da, koliko god da ih imaju, ona nisu dovoljna.

Koturova smatra da će ovaj skup doprinijeti razvoju teatra, kao jednog od osnovnih kulturoloških predispozicija Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS u Banjaluci Nenad Novaković rekao je da savremeno pozorište ulazi u krizu, jer društvo ne vodi dovoljno brigu o tome. On je poručio da kultura ne smije biti trošak, već investicija za budućnost, te ocijenio da je neophodno unaprijediti školovanje kadrova za sve segmente u pozorištu.

Reditelj Goran Marković, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, istakao je da je važno pričati o problemima u pozorištu, posebno u trenutku kada je kultura, a posebno pozorišna umjetnost, marginalizovana.

On je rekao da je obrazovanje pozorišnih kadrova u Beogradu veoma uspješno i da već oko 60 godina iz škola izlaze obrazovani glumci, reditelji, scenografi, kostimografi...

Marković je istakao da je bitno da obrazovanje bude u kontinuitetu, da se drži standarda i sistema koji se ne mijenja često.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman rekao je da akademija vodi odgovornu politiku školovanja kadrova iz svih oblasti umjetnosti. Naveo je da je slika kulture i umjetnosti na prostoru Srpske potpuno drugačija nego prije 20 godina, te podsjetio da su 1995. godine u Narodnom pozorištu u Banjaluci bila samo dva školovana glumca, a u Dječijem pozorištu nijedan.

Kecman je istakao da i pozorišta van Banjaluke obiluju školovanim kadrovima.

Ovaj naučni skup organizuje Narodno pozorište Srpske, banjalučka Akademija umjetnosti i Banjaluka koledž u okviru 18. Teatar festa.