latinica  ћирилица
23/05/2015 |  13:05 | Autor: RTRS

Teatar fest- Svevremena priča "Čudo u Šarganu" (VIDEO)

Na 18. Teatar festu u Banjaluci, sinoć je izvedena predstava Narodnog pozorišta Beograd "Čudo u Šarganu", autora Ljubomira Simovića, u režiji Egona Savina.
"Čudo u Šarganu" - Foto: RTRS
"Čudo u Šarganu"Foto: RTRS

"Čudo u Šarganu", prema ocjenama kritike, jedan je od najboljih tekstova srpske drame, pisana prije četiri decenije, ali se čini kao da opisuje današnje stanje u društvu. Smještena je u krčmi na periferiji u kojoj rade, obitavaju i svraćaju ljudi sa margine, zatečeni negdje između sela i grada. Zajednički imenitelj im je patnja.

Ta kafana stjecište je kelnerica, prostitutki, političara, prosjaka, skitnica, bivših robijaša...Paralelni tok radnje prati priča o dvojici ratnika iz Prvog svjetskog rata, koji, mada odavno mrtvi, i dalje tragaju za pravdom i tako stižu u današnje vrijeme. Čudesni lik koji povezuje dva paralelna toka radnje jeste prosjak koji ima natprirodne sposobnosti da na sebe prima rane i bolove drugih ljudi...

"Čudo u Šarganu" pripada klasičnom teatru, odličnu režiju potpisuje Egon Savin, a glumačku postavku čine poznata imena srpskog glumišta. Večeras na programu predstva "Potpuno skraćena istorija Srbije", Pozorišta mladih iz Novog Sada.