latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:36 | Autor: Agencije

Večeras dodjela "Zlatne palme"

U Kanu će večeras dodjelom "Zlatne palme" za najbolji film biti završen 68. Međunarodni filmski festival.

 Prestižni festival, koji je počeo 13. maja, zatvoriće dokumentarni film o klimi "Vatra i led" francuskog reditelja i oskarovca Lika Žakea.

Za prestižnu nagradu takmiči se 19 filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Žiri 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu počeo je raspravu o dobitniku "Zlatne palme" koja će biti dodijeljena večeras za najbolji film.

Članovi žirija, na čijem čelu su američki reditelji i scenaristi DŽoel i Itan Koen, nalaze se na nepoznatoj lokaciji, odsječeni od svijeta i bez mobilnih telefona, i pojaviće se tek večeras uoči same dodjele nagrade.

Favoriti za "Zlatnu palmu" su: "Karol" melodrama Amerikanca Toda Hejnsa Kejt Blančet u glavnoj ulozi, "Moja majka" Italijana Nanija Moretija i "Saulov sin" mađarskog debitanta Lasla Nemeša.

U konkurenciji za prestižnu nagradu su i film grčkog reditelja Јorgosa Lantimosa "Јastog", te film "Mladost" Italijana Paola Sorentina, kao i akcioni film "Ubica" tajvanskog reditelja Hua Hsiao-hsjena.

Najčešće pominjana imena za nagradu za najbolju mušku ulogu su Britanac Majkl Kejn /82/, Amerikanac Hervi Kajtel /76/, te Vinsent Lindon.

Među favoritima za najbolju žensku ulogu pominju se Australijanka Kejt Blančet, Amerikanka Runi Mara, kao i Italijanka Margerita Baj.

Žiri večeras treba da dodijeli sedam nagrada - "Zlatnu palmu", "Gran pri", nagradu za režiju, nagradu žirija, nagradu za scenario i nagrade za najboljeg glumca i glumicu.

Na ovogodišnjem festivalu obilježeno je 60 godina od početka dodjeljivanja nagrade "Zlatna palma", koja vrijedi 20.000 evra i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

"Zlatna palma", do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donosi odluku o dobitniku.