latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:53 | Autor: TANЈUG

Laureat Kana: "Zvizdan" - ljubavna priča Hrvata i Srpkinje

Film "Zvizdan" režisera i scenariste Dalibora Matanića dobio je Nagradu žirija sekcije "Izvjestan pogled" u okviru 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, saopšteno je danas iz SEE Filma.

Nagradu je sinoć u Kanu Mataniću i dijelu ekipe ove hrvatsko-slovenačko-srpske koprodukcije uručila predsjednica žirija,  glumica Izabela Roselini.

Srpski koproducent filma je Nenad Dukić (SEE Film), izvršni producent je Miroslav Mogorović, a u filmu igra Mira Banjac. Finansirao ga je Filmski centar Srbije.

Preko tri ljubavne priče o zabranjenoj ili iz različitih razloga opterećenoj ljubavi dvoje mladih ljudi, film za temu ima hrvatsko-srpske istorijski i aktuelno zaoštrene međunacionalne odnose.

Dvoje mladih igraju hrvatski glumci-debitanti Goran Marković i Tihana Lazović, a jednu od uloga, Goranovu baku, igra Mira Banjac.

Po objavljivanju odluka žirija Dukić je rekao da je film na poseban način katarzičan, da oslobađa pozitivna osjećanja i pozitivnu energiju budući da u sukobu različitih emocija, pobjeđuju ljubav i tolerancija, a ne mržnja.

"U tom smislu, film je sjajna poruka, ako hoćete i lekcija ultra nacionalistima na obje strane, i srpskoj i hrvatskoj. Kao što u Kanu reče jedan kolega, ovaj film bi trebalo prikazivati u školama i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je on.

Glumica Mira Banjac, koja je prisustvovala svjetskoj premijeri filma u Kanu, po objavljivanju nagrada je rekla da nije bila previše iznenađena time što je film dobio nagradu jer je odličan.

"Film nose dvoje mladih glumaca koji su izvanredni i sretna sam što sam mogla da doprinesem zajedničkom uspjehu filma", zaljučila je ona.