latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:28 | Autor: SRNA

Počinje jubilarno 60. "Sterijino pozorje"

Besjedom proslavljenog srpskog glumca Predraga Ejdusa večeras će u Novom Sadu biti otvoreno jubilarno 60. "Sterijino pozorje", najpoznatiji i najuticajniji pozorišni festival u Srbiji.
"Sterijino pozorje" u Novom Sadu - Foto: blic.rs
"Sterijino pozorje" u Novom SaduFoto: blic.rs

Festival će zvanično otvoriti predstava "Providenca" Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina, koju izvodi Centar za kulturu Tivat.

"Providenca" je prva od devet predstava, koja će biti izvedena u takmičarskoj nacionalnoj selekciji "Sterijinog pozorja".

U takmičarskoj selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedene i predstave "Zmajeubice" Milene Marković, u režiji Ive Milošević i izvođenju Јugoslovenskog dramskog pozorišta, potom "Život stoji, život ide dalje" Filipa Vujoševića, u režiji Јelene Bogavac i izvođenju Bitef teatra.

Osim toga, biće izvedena predstava "Doktor Nušić" po djelu "Dr" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, a u izvođenju Kruševačkog i Narodnog pozorišta iz Sombora, te Nušićev "Mister Dolar", u režija Snežane Trišić, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

U okviru takmičarske selekcije biće izvedene i predstave "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića i izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Predstavu "Kazimir i Karolina" Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, izvešće Atelje 212, "Ibzenov `Neprijatelj naroda` kao Brehtov poučni komad", autora i reditelja Zlatka Pakovića, izvešće Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, a predstavu "Dok nas smrt ne razdvoji" Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovićam izvešće Radionica integracije iz Beograda.

U netakmičarsku selekciju "Krugovi" uvrštene su tri predstave - "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, u režija Eduarda Milera i izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Ljubljane, "Vučjak" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže, u režiji Renea Medvešeka u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Posebni gosti ovogodišnjeg festivala biće članovi Narodnog pozorišta iz Prištine, odnosno Srpske drame sa sjedištem u Gračanici, koji će izvesti predstavu "Hotel Kosovo", po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.

"Sterijino pozorje" biće zatvoreno 3. juna kada će biti odigran mjuzikl "Violinista na krovu", u režiji Atile Bereša i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta.