latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:08 | Autor: SRNA

Brčko: Zaštititi Spomenik srpskim braniocima Brčkog

Srpski predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta ocijenili su neprimjerenim izjave u kojima se ispoljavaju rušilačke namjere kada je riječ o Spomeniku srpskim braniocima Brčkog, koji je za Srbe u distriktu najsvetije mjesto.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Oni su najoštrije osudili izjave pojedinih bošnjačkih članova na posljednjem kolegijumu lokalne Vlade u vezi sa Spomenikom srpskim braniocima Brčkog.

Srpski zvaničnici u lokalnoj vlasti smatraju da članovi Vlade koji stoje iza ovakvih izjava ne mogu više biti partneri predstavnika Srba u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, po bilo kom pitanju.

"Zbog toga smo odlučili da do daljeg suspendujemo podršku svim inicijativama koje dolaze od takvih članova Vlade, uključujući i razgovore o lokacijama za izgradnju džamije", zaključuje se u saopštenju srpski predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta.

Ovakve namjere, pa makar i verbalno i u afektu, poručuju srpski predstavnici, ne mogu proći bez adekvatnog reagovanja i osude, i to ne samo predstavnika Srba u vlasti distrikta, već i Bošnjaka i Hrvata koji se zalažu za jačanje međunacionalnog povjerenja i tolerancije.