latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:03 | Autor: SRNA

Bakir Izetbegović novi predsjednik SDA

Bakir Izetbegović izabran je danas za novog predsjendika SDA.
Kongres SDA - Bakir Izetbegović - Foto: SRNA
Kongres SDA - Bakir IzetbegovićFoto: SRNA

Za Izetbegovića je na Šestom kongresu stranke glasalo 590 delegata, Šemsudin Mehmedović dobio je 159 glasova, dok je Irfan Ajanović dobio četiri glasa.

Na Kongresu je glasalo 755 delegata, a dva glasa bila su nevažeća.

Bakir Izetbegović je treći lider SDA i sin je osnivača stranke Alije Izetbegovića.

Stranku je nakon Izetbegovića starijeg preuzeo Sulejman Tihić, koji je preminuo prošle godine. SDA je formirana prije 25 godina.

Novoizabrani predsjednik SDA je rekao da je teški mukotrpni proces pomirenja najbitniji proces u BiH i na zapadnom Balkanu. Izetbegović je naglasio da će iz političke volje proisteći i bolji ambijent za reforme, investicije, ulazak inostranog kapitala u BiH i sve ono što izvlači zemlju iz loše političke i socioekonomske situacije.

- To su moji prioriteti i imamo jaku šansu da idemo u tom smjeru - dodao je Bakir Izetbegović.

On je naglasio da je sa "vjetrom u leđa iz Evropske unije" moguće ubrzano ići ka reformama, članstvu u EU, NATO, ka ulasku inostranog kapitala u BiH i stvaranju novih radnih mjesta.

Plenarna sjednica SDA, na kojoj bi trebali biti izabrani zamjenik i potpredsjednici stranke, te članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti, nastavljena je nešto poslije 20:00 časova.

Na početku sjednice delegati su usvojili Programsku deklaraciju SDA, koju je na početku današnjeg 6. kongresa predložio novi predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Delegati su jednoglasno usvojili predloženu Programsku deklaraciju, kao i Prijedlog Rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja.

Sjednica je nakon ovoga ponovo prekinuta, a biće nastavljena oko 21:30, kada bi trebao biti izabran zamjenik SDA.