latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:31 | Autor: B92

Rusija krivi SAD za hapšenja zvaničnika FIFA

Hapšenja visokih zvaničnika FIFA imaju veze sa dodjeljivanjem odigravanja Svjetskog prenstva Rusiji i Kataru, prenio je B92 navode ruskog državnog medija "Sputnjika".

"Sve što se desilo u Cirihu prije svega se desilo zbog dodjele Svjetskog prvenstva 2018. godine Rusiji, kao i sa time kako je Katar dobio da organizuje Svjetsko prvenstvo četiri godine kasnije", ističe neimenovani izvor na koji se ruski državni medij poziva.

Prema njegovim riječima, SAD su donijele konačnu odluku da se uhapše zvaničnici i sprovede istraga. Međutim, kako se ističe, to ne dotiče rusku organizaciju Svjetskog prvenstva za tri godine.

Osim toga, "Sputnjik" je objavio i saopštenje senatora SAD DŽona Mekejna i Boba Mendeza u kojima se navodi da FIFA ne bi trebalo da Sepu Blateru da peti mandat na čelu te organizacije jer je podržao Rusiju da dobije organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Zvaničnici koji su ranije u toku dana uhapšeni u Cirihu došli su na 65. kongres Svjetske fudbalske organizacije na kojem je Blater trebalo da traži svoj peti mandat.

Organizovanje Svjetskog prvenstva bi omogućilo Rusiji da obezbijedi sebi ekonomsku podršku koja bi narušila sankcije koje su SAD i EU nametnule Moskvi zbog navodne umješanosti Rusije u krizu u Ukrajini.

Blater je Putinu 20. aprila rekao da političari koji nisu zadovoljni time što Rusija organizuje Svjetsko prvenstvo mogu da ostanu kod kuće dok oni organizuju najveće prvenstvo svijeta u fudbalu.

Taj događaj bi mogao da pomogne jačanje globalne jednakosti i regionalne stabilnosti, dodao je tada Blater.

Osim toga, predsjednik FIFA je istakao da bi Svjetsko prvenstvo u Rusiji pomoglo da se stabilizije situacija u Ukrajini i apelovao na sve da ne miješaju sport sa politikom, ističe "Sputnjik".

Ruske pripreme za predstojeće Svjetsko prvenstvo su savršene, dodao je Blater.

Svjetsko prvenstvo biće održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine u Rusiji.