latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:40 | Autor: SRNA

Košarac: Novo svjedočanstvo o probosanskoj politici SDS-a i PDP-a

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da prisustvo visokih funkcionera SDS-a i PDP-a na Kongresu SDA predstavlja novo svjedočanstvo o probosanskoj politici te dvije stranke, kao i o njihovoj spremnosti da podrže ispunjavanje ratnih ciljeva SDA, koje je juče promovisao novi lider te partije Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac - Foto: SRNA
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša KošaracFoto: SRNA

"Visoki funkcioneri Bosićevog SDS-a i Ivanićevog PDP-a svojim prisustvom na Kongresu SDA podržali su svog političkog šefa Bakira Izetbegovića i njegove programske ciljeve. Ubijeđen sam da građanima Republike Srpske ne treba bolji dokaz o spremnosti SDS-a i PDP-a da izdaju interese srpskog naroda i principe i ideje na kojima je Republika Srpska nastala", upozorio je Košarac.

On je naglasio da je sada potpuno jasno zašto su čelnici SDS-a i PDP-a oštro kritikovali programske dokumente SNSD-a u kojima se govori o pravu na referendum o samostalnosti Republike Srpske kao legitimnom odgovoru srpskog naroda na politiku bošnjačkih partija čiji je cilj ukidanje entiteta i stvaranje unitarne države.

"Mi ćemo se dosljedno držati naše politike očuvanja Republike Srpske, a članstvo SDS-a i PDP-a treba da razmisli kuda ih vodi politika lidera njihovih partija", poručio je Košarac.

Predsjedavajući poslaničkog Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH rekao je da ta stranka neće podržati uvrštavanje u dnevni red rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, niti sadržaj te rezolucije koju su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SDP-a i BPS-a u Predstavničkom domu Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović.

"Јavno pitam predlagača te rezolucije Zaima Backovića Zagija da li je spreman da prizna da su u napadu u Dobrovoljačkoj, kojim je komandovao, počinjeni zločini protiv nedužnih vojnika ЈNA. Pitam i drugog predlagača Denisa Bećirovića, političara iz Tuzle, da li je spreman da prizna da je napad na kolonu ЈNA na Brčanskoj Malti bio zločin i da li je spreman da ga javno osudi. Nema te spremnosti, baš kao što bošnjački poslanici mjesecima odbijaju da podrže naš zahtjev za smjenu Šefika DŽaferovića", naglasio je Košarac.

On je upozorio da poslanici SNSD-a ne podržavaju politizaciju bilo kog zločina, što bošnjački političari uporno rade kako bi ostvarili svoje političke ciljeve.

"Veoma sam zainteresovan da vidim kako će se prema ovom dokumentu odnositi Mladen Bosić i ostali poslanici SDS-a, koji već nekoliko dana o tome nisu rekli ni jednu jedinu riječ. Možda su se prepali prijetnje Bakira Izetbegovića, koji je rekao da nema saradnje sa onima koji ne priznaju istorijske činjenice kreirane u sarajevskim političkim kuhinjama i medijima", rekao je Košarac.

On je najavio da će poslanici SNSD-a odbaciti i pokušaj da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma istovremeno i objedinjeno uvrste izvještaji o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i legalnoj antiterorističkoj akciji MUP-a Republike Srpske koja je uslijedila nakon tog napada.

"Niti je teroristički napad u Zvorniku u izvještaju Savjeta ministara BiH nazvan pravim imenom, niti Savjet ministara i Parlament BiH imaju nadležnost da raspravljaju o radu MUP-a Republike Srpske. Takvu nadležnost ima samo Narodna skupština Republike Srpske i očekujem da to poštuje i aktuelna većina u parlamentu BiH", zaključio je Košarac.