latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:19 | Autor: TANЈUG

Forkades: Vreme je da žena bude papa

Katolička časna sestra Tereza Forkades, koju mediji nazivjau "nova ikona ljevice", zalaže se za to da i žena može da postane papa.
Katolička časna sestra Tereza Forkades (foto: cat.elpais.com) -
Katolička časna sestra Tereza Forkades (foto: cat.elpais.com)

Ona je rekla da se ta njena ideja mnogima dopada, ali da su neki njome bili skandalizovani.
 "Sa većinom crkvenih zvaničnika problem je isti kao i sa lijevim partijama, oni su ugrađeni u sistem i imaju korist od njega", rekla je Forkades.
 Forkadesova tvrdi da je EU "jedna antidemokratska organizacija" i da, "ukoliko se to ne promijeni, ne savjetuje nikome, pa ni Srbiji, da joj se pridruži." 
 Kritikujući trenutni model, ona kaže da su "vlade zapadnih demokratija podređene velikim korporacijama" i predlaže miran, ali radikalan raskid sa dosadašnjim modelom, nacionalizaciju banaka i energetskog sistema, izlazak iz saveza i formiranje manjih samodovoljnih zajednica.
 Sestra Forkades, koja je javno zdravlje i teologiju doktorirala u Barseloni i na Harvardu, pridružila se pokretu Indignados, koji je 2011. godine organizovao masovne proteste protiv mjera štednje i napisala Manifest kojim poziva na nezavisnost Katalonije.
 U svijetu je postala poznata kada je 2009. godine objavila video o sprezi farmaceutske industrije i vlasti, upozoravajući da vakcina protiv svinjskog gripa nije dovoljno testirana.