latinica  ћирилица
27/05/2015 |  20:16 | Autor: Blic

Moskva: Vašington ponovo nameće svoje zakone

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da sve ukazuje na to da je hapšenje višerangiranih zvaničnika iz FIFA nelegalan pokušaj SAD da nametnu svoje zakone drugim državama.

"Bez ulaženja u detalje o iznesenim optužbama, ukazujemo na činjenicu da je ovo još jedan slučaj nelegalne vanteritorijske primjene američkih zakona", navodi ruski MIP.

U saopštenju je izražena nada da hapšenja neće biti iskorištena za narušavanje imidža FIFA i da neće "baciti sjenku na odluke koje je ta organizacija donijela, uključujući i lične".

"Ponovo od Vašingtona tražimo da prestane da pokušava da sebe postavi za sudiju daleko izvan svojih granica i da prati opšte prihvaćene pravne procedure", dodaje se u saopštenju.

Sedam zvaničnika svjetske kuće fudbala uhapšeno je jutros u akciji švajcarske policije u Cirihu. U toku je ispitivanje deset lica koja su učestvovala u procesu glasanja za domaćine takmičenja 2018. i 2022. godine, ali ni protiv koga nije podignuta optužnica.

Vlasti SAD optužile su devet visokih fudbalskih zvaničnika FIFA i pet sportskih marketinških zvaničnika za reketiranje, novčanu prevaru i pranje novca u posljednjih 20 godina.

Optužnica u 47 tačaka otpečaćena je u Njujorku, prenio je Gardijan.