latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:30 | Autor: SRNA

U Srpskoj registrovano 385 liječenih zavisnika

U prosjeku, početak eksperimentisanja bilo kojim opojnim sredstvom počinje sa 16 godina, a sa 19 godina prvi put se konzumira heroin, čije uzimanje putem injekcije počinje sa 22 godine starosti.
Zavisnici o drogama (ilustracija) -
Zavisnici o drogama (ilustracija)

 Zaključno sa krajem prošle godine, u Republici Srpskoj registrovano je 385 liječenih zavisnika od raznih droga - saopšteno je u Službi socijalne medicine Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Od ukupnog broja registrovanih - 40 je žena i 345 muškaraca, dok je prosječna životna dob - 34 godine. Prosječna starost muškaraca zavisnika je 35 godina, a žena 30.

U prosjeku, početak eksperimentisanja bilo kojim opojnim sredstvom počinje sa 16 godina, a sa 19 godina prvi put se konzumira heroin, čije uzimanje putem injekcije počinje sa 22 godine starosti.

Kada je riječ o razlozima odnosno o etiološkim faktorima koji utiču na razvoj zavisnosti, na prvom mjestu je uticaj mikrosocijalne klime na koju porodica nije uticala /društvo, partner i slično/.

Slijedi patologija porodice, potom neznanje, odnosno kriva procjena samokontrole, a na četvrtom mestu navodi se životna filozofija /hedonizam, način zabave/.

Najveći broj liječenih zavisnika registrovan je u Psihijatrijskoj klinici u Banjaluci /163/, zatim u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Doboju /68/, te u Udruženju građana "Viktorija" iz Banjaluke /50/.

Kako navode u Službi socijalne medicine Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u većini ustanova proces prijavljivanja zavisnika stagnira posljednjih godina, u poređenju sa prethodnim.

Kancelarija UN za drogu i kriminal uspostavila je 1987. godine Međunarodni dan borbe protiv krijumčarenja i zloupotrebe droga sa ciljem promovisanja svijesti o problemu zavisnosti i zloupotrebi ovih opojnih sredstava u svijetu.

Prema ovoj kancelariji, posebno su opasni kanabis, kokain, ekstazi, halucinogene droge, heroin i metamfetamin.

Portparol Instituta za javno zdravstvo Srpske Milka Mrđa navodi za Srnu da je Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti početkom 2015. godine objavio izvještaj o stanju u oblasti zloupotrebe droga za područje zemalja Јugoistočne Evrope.

Istaknuto je da je nivo upotrebe psihoaktivnih supstanci u opštoj populaciji od 15 do 64 godina starosti manji u poređenju sa evropskim prosjekom.

Takođe, kada je riječ o srednjoškolcima, u izvještaju se navodi da se procijenjena upotreba opojnih sredstava kreće u rasponu od četiri do osam odsto, što je dva i po puta manji nivo konzumiranja u poređenju sa prosjekom evropskih zemalja.