latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:03 | Autor: novosti.rs

"ABA liga pred priznanjem od strane FIBA"

Predstavnici klubova ABA lige i regionalnih saveza, nakon višesatnog sastanka u Beogradu, očekuju da će se u nedjelju, kada zasjeda Bord FIBA Evropa, završiti košarkaška agonija na prostoru bivše Јugoslavije, pišu "Novosti".

Usvojena je većina primjedaba FIBA na tekst osnivačkog akta nove regionalne lige u stoodstotnom vlasništvu klubova, vodeći računa da se time ne naruši pozicija u Evroligi.

"Mislim da polako privodimo kraju veliki posao, koji smo započeli prije nekoliko mjeseci", rekao je poslije sastanka predsjednik KSS Dragan Đilas, a prenose "Novosti" .

"Među primjedbama FIBA nema one o kojoj se pisalo, a to je da klubovi treba da izađu iz Evrolige. Dali smo i naše primjedbe na njihove sugestije, koje su uvažene: da se sačuva autonomija lige, da se poslovi finansija i marketinga mogu poveriti kompaniji, da se FIBA ne miješa u menadžment. Istovremeno su klubovi bili u komunikaciji sa Evroligom, da sa njom ne napravimo neki problem. Usaglasili smo tekst, uz moj zahtjev da se na dnevni red Borda FIBA Evropa stavi i priznanje ABA lige. Da nešto ne izbaksuziram, ali zaista mislim da smo blizu toga da se ovo završi".

Priznanje FIBA uklanja mač nad glavom nacionalnim timovima, ali će klubovi strijepiti još 24 časa, odnosno do Skupštine Evrolige zakazane za 29. jun.

" Zbog evroligaša Crvene zvezde i Cedevite, kao i učesnika Evrokupa Budućnosti i Olimpije, očekujemo da ćemo ovim izmjenama zadržati status i u Evroligi. Mislim da ne bi trebalo da bude prepreke da ABA ligaši igraju evropska takmičenja iduće sezone", kaže Dragan Bokan, prvi čovjek Budućnosti i prvi predsjednik nove ABA lige.

Ukoliko FIBA odobri korigovani tekst, biće uklonjen samo jedan od izazova koji čeka novu regionalnu ligu.

"Najbitnije je obezbijediti regularnost, pa onda na red dolaze finansije. Najviše se vodilo računa da sportski dio ne bude u drugoj kompaniji, već u okviru nove ABA lige. Imaćemo sportskog direktora, komesara i direktora za suđenje. Znate, oko svega se lako dogovorimo, osim oko suđenja. Izabraćemo nezavisno lice koje će se time baviti", kaže Bokan, ne isključujući mogućnost da za ta m,esta konkurišu i ljudi iz dosadašnje lige.

Nezavisnost lige od FIBA jedna je od ključnih stvari...

"Ako svaki papir dajete na uvid FIBA, onda to nije samostalna liga - kaže predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović, koji je suzdržano govorio o projektu FIBA Evrolige.

"Vidjećemo kakav je to projekat i kako će se prema njemu odnositi veći od nas. Ako je tačno da je Litvaniji zagarantovano mjesto, nije rezonski da Srbiji nije. Očekujem da će doći do dogovora FIBA i Evrolige, sve ostalo bilo bi lomno za košarku...