latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:06 | Autor: SRNA

U Policiji RS novi softver za forenziku

U Banjaluci su danas dodijeljeni sertifikati za šestoro pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, koji su prošli obuku za korištenje softvera KODIS /Combined DNA index system/.

Direktor Policije Srpske Gojko Vasić rekao je da će ovaj softver, koji služi za pohranjivanje profila DNK, osavremeniti Kriminalističko-tehnički centar, odnosno Јedinicu za forenziku.

On je istakao da će KODIS softver omogućiti formiranje kvalitetne baze podataka ne samo za potrebe policije Srpske, već i za međunarodne potrebe.

Vasić je rekao da će sertifikovana lica uspješno i profesionalno koristiti ovaj sistem i biti garancija da će u potpunosti biti zaštićeni lični podaci uneseni u bazu podataka.

On kaže da se u ovoj bazi podataka ne može nalaziti niko ko nije osumnjičen i osuđen za određeno krivičnio djelo.

Softver KODIS donacija je američkog Federalnog istražnog biroa posredstvom Međunarodnog programa Ministarstva pravde SAD za obuku i pomoć u kriminalističkim istragama /ICITAP/.

Direktor ICITAP-a u BiH Čarls Benet rekao je da je ovo još jedan korak saradnje na međunarodnom nivou, dodajući da policija Srpske sada ima određen broj stručnjaka koji su obučeni da ovu zemlju naprave sigurnijom, a njihov rad se može koristiti svugdje u svijetu.

Podsjetivši da kriminalci ne poštuju granice, Benet je naglasio da su organizovani kriminal, trafiking, terorizam i krijumčarenje aktivnosti koje se obavljaju na međunarodnom nivou i da će policija Srpske sada biti u mogućnosti da unaprijedi svoj rad i učini sigurnijim građane svugdje u svijetu.