latinica  ћирилица
26/06/2015 |  12:00 | Autor: Jutarnji list

Razotkrivena veza Šukera sa kladioničarskom mafijom!

Nijemci tvrde da posjeduju dokumente tužilaštva iz Bohuma koji inkriminišu Davora Šukera, predsjednika Hrvatskog fudbalskog saveza.
 - Foto: Nacional
Foto: Nacional

Državno tužilaštvo u Bohumu je 2010. godine vodilo istragu protiv kladioničara Ante Šapine i ustanovilo da su između njega i Davora Šukera postojali bliski kontakti. To je dokumentovano brojnim telefonskim razgovorima i SMS porukama, javlja ARD.

Istražioci su tada dokumentovali da se jasno može razaznati da "banda oko Šapine održava kontakte i sa Davorom Šukerom" i da je Šapina korišten kao "frontmen" za postavljenje opklada.

Nakon istrage pokazalo se da je Šuker za Šapinu stavljao opklade na najmanje tri utakmice. Pri tome se radilo o jednoj utakmici Lige šampiona i dvije utakmice Lige Evrope. Osim toga, Šapina je svom zemljaku dao "tip" za jednu dodatnu utakmicu čijim se rezultatom manipulisalo, navedeno je u istrazi.

- Šapina je informisao Šukera i dao mu uputstva da bi trebalo da stavi novac na utakmicu Širokog - navodi tužilaštvo.

U istrazi u Bohumu, Šuker do sada nije bio ni optuženi, ni svjedok, potvrdila je UEFA.

Međutim, samo UEFA posjeduje dokumente iz ove istrage i priznaje da ima saznanja o Šukerovim kontaktima. To što Šuker ima jednu od najvažnijih pozicija u evropskom fudbalu za UEFA ne predstavlja nikakav problem, navodi Јutarnji list.

- To je pod velikim znakom pitanja - smatra Silvija Šenk iz Transparensi internešnela.

- Ako je Davor Šuker naveden u istrazi protiv Šapine i drugih, kao jedan od potencijalnih profitera iz tih manipulacija rezultatima, onda bi to UEFA trebalo da bolje razmotri i, u najmanju ruku, sprovede istragu prije nego što takvu osobu izabere u svoj izvršni odbor - navodi ona.

UEFA u svom statutu kao veliki prekršaj navodi upravo neprijavljivanje kontakata sa kladioničarima.

Šuker je posredstvom svog portparola negirao bilo kakav kontakt sa Šapinom: "Ništa od toga nije istina."