latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:08 | Autor: SRNA

Šuker (ni)je povezan sa kladioničarskom mafijom

"Transparensi internešnel" tvrdi da je predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Davor Šuker umiješan u kladioničarski skandal, koji već pet godina potresa evropsku javnost.I Njemački mediji, pozivajući se na dokumentaciju iz istrage Državnog tužilaštva u Bohumu, tvrde da postoji veza između Šukera i berlinskog Hrvata Ante Šapine, koji je osuđen zbog namještanja utakmica.
Davor Šuker (Foto: hns-cff.hr) -
Davor Šuker (Foto: hns-cff.hr)

Prema toj dokumentaciji, Šapina je imao "bliski kontakt" sa Šukerom, koji je za njega izvršio uplatu na bar tri utakmice, od čega je jedna igrana u Ligi prvaka, a dvije u Evropskoj ligi.

Šuker je od Šapine /čije je poznanstvo dokazano brojnim telefonskim razgovorima i tekstualnim porukama/ dobio savjet da uplati na utakmice Širokog Brijega iz 2009. godine.

Do sada Šuker nije optužen, niti je bio svjedok u istrazi u Bohumu.

On je demantovao svaki kontakt sa Šapinom i svojevremeno je poručio da "ništa od pomenutog nije istina".

Mediji sada tvrde da Evropska fudbalska federacija posjeduje dokumenata koja govore drugačije.

U "Transparensi internešnelu" smatraju da bi, ukoliko je Šuker naveden u istrazi protiv Šapine kao jedan od onih koji su profitirali kroz manipulacije, trebalo provesti istragu, prije nego što bude izabran u Izvršni odbor UEFE.

Ovo je jedna u nizu fudbalskih afera u Hrvatskoj, koja dolazi usred iščekivanja kazne za iscrtavanje kukastog krsta na stadionu u Poljudu tokom utakmice Hrvatske i Italije.

Prethodno je bila velika afera koja se ticala ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je na punom Maksimiru izvikivo tadašnji hrvatski reprezentativac Јosip Šimunuć.

Sam Davor Šuker u više navrata prozivan je zbog fotografije načinjene pred spomenikom ustaškog vođe Ante Pavelića u Madridu, gdje se slikao sa ljudima iz kriminalnog miljea.