latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:49 | Autor: SRNA

Srpska lista: Karadžić za počasnog građanina Šavnika, a Mladić Pljevalja

Srpska lista u Crnoj Gori predlaže da bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bude proglašen počasnim građaninom Šavnika, a procesuiraće i prijedlog grupe građana da za počasnog građanina Pljevalja bude proglašen i nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, najavio je predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić.
Mladić i Karadžić - Foto: RTRS
Mladić i KaradžićFoto: RTRS

Obrazlažući ovaj prijedlog, Dedeić je istakao da, kad je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić "koji je Šumadinac mogao da to postane u srpskim Beranama, može i najveći Hercegovac u srpskoj istoriji, general Mladić u srpskim Pljevljima".

Prema njegovim riječima, Srpska lista smatra da lider SRS Vojislav Šešelj, "koji je porazio Haški tribunal i koga je odlikovao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zaslužuje da bude počasni građanin Kolašina, imajući u vidu da su Šešelji porijeklom rovački Šćepanovići koji slave Svetog Luku".

- Nadam se da će predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik SNP Srđan Milić usaglasiti sa Demokratskom partijom socijalista i gradonačelnikom Kolašina Željkom Vuksanović dodjelu ovog priznanja kao što su u Beranama usaglasili za četničkog vojvodu Nikolića - rekao je Dedeić.

On je dodao da se u Bijelom Polju priprema slična povelja za Aleksandra Vučića koji je dugo bio najbliži saradnik Vojislava Šešelja.

- Ili je možda Šešelj manje pogodan Srbin od drugih, makar u ovom trenutku? - upitao je Dedeić.

On je naveo da nema razloga da prijedlog za počasne građane ne podrži Nova srpska demokratija koja je kandidovala Nikolića u Beranama, a "još manje pljevaljski DPS, s obzirom na to da je njihov odbor sastavljen od prekaljenih podržavalaca ratnih otadžbinskih ciljeva Srba koji su stvorili državu sa druge strane Drine".

- Pozivam lidera Nove Andriju Mandića da prihvati ove inicijative Srpske liste i da se sjeti vremena kada je bio na njenom čelu. U tom vremenu su odbornici Srpske narodne stranke u Baru tražili da centralni gradski trg i najveća prometna ulica budu nazvani imenima Mladića i Karadžića - dodao je Dedić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić proglašen je za počasnog građanina Berana na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta.