latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:26 | Autor: SRNA

Gruevski prihvata ministre iz opozicije u prelaznoj vladi

Makedonski premijer Nikola Gruevski prihvata da u prelaznoj vladi imenuje ministre iz redova opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i dvije vodeće partije makedonskih Albanaca, ali ne želi da ustupi mjesto premijera.
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com) -
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com)

Partije su se sporazumjele da u prelaznoj vladi bude po pet ministara iz redova vladajućeg VMRO-DPMNE i opozicionog SDSM-a, kao i ministara iz Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca, objavio je portal "MKD".

Јedina tačka o kojoj se nisu saglasile je ko će biti premijer.

Predsjednik Vlade Nikola Gruevski rekao je u intervjuu listu Fajnenšel tajms da odbacuje zahtjev za njegovom ostavkom u cilju previzalaženja političke krize u zemlji, ali da je spreman da prihvati prijedloge opozicije u vezi sa izborima i ministarskim mjestima.

Za makedonsku opoziciju jedan od glavnih preduslova je da Makedonija dobije novog premijera.

Lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da će opozicija biti zadovoljna ukoliko se Gruevski saglasi sa ostavkom najmanje šest mjeseci prije održavanja dogovorenih prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Konačna odluka o izlasku Makedonije iz političke krize treba da bude donijeta u ponedjeljak, 29. juna u Skoplju, na sastanku lidere četiri najveće partije – Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE), Zorana Zaeva (SDSM), Alija Ahmetija (DUI) i Menduha Tačija (DPA).

Na sastanku 29. juna u Skoplju neće prisustvovati komesar za proširenje Evropske unije Јohanes Han.

- Evrokomesar neće posredovati na sastanku, ali ostaje u stalnom kontaktu sa svim stranama - rekla je Hanov portparol Maja Kocijančič.