latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:28 | Autor: SRNA

Rešić: Novi zakoni o lokalnoj samoupravi

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić najavila je danas da će biti izrađeni novi zakoni o lokalnoj samoupravi i radnim odnosima u jedinicama lokalne samouprave s ciljem definisanja svih aktuelnih problema na terenu.
Lejla Rešić - Foto: SRNA
Lejla RešićFoto: SRNA

Rešićeva je istakla da će na izradi zakona, osim resornog ministarstva, učestvovati pet načelnika i gradonačelnika članova Saveza opština i gradova, predstavnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Srpske, akademske zajednice i drugi.

"Ideja je da precizno definišemo sve ono u vezi sa čim sada imamo problem na terenu, jer je očigledno da je ono što je primjenjivano u proteklih deset godina sada postalo jedna vrsta nepoznanice", rekla je Rešićeva u Stanarima nakon sastanka Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Rešićeva je navela da je na današnjem sastanku istaknuto da je takvo stanje nepotrebno i da će se brzo raditi na novim zakonima kako bi imali jake lokalne zajednice.

Odgovarajući na pitanje novinara o promjeni načina raspodjele sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinaama, Rešićeva je rekla da je stav Vlade Srpske da će do promjena doći ukoliko sve loklane zajednice donesu jedinstvenu odluku.

"Na zahtjev resornog ministarstva, Ustavni sud Republike Srpske proglasio je neustavnom odluku načelnika opštine Kneževo da sam donese odluku o privremenom finasiranju", rekla je Rešićeva.

Ona je navela da budžet donosi Skupština opštine na prijedlog načelnika ili incijativu odbornika, te da imaju mogućnost da to i urade.

"Ukoliko to ne urade u zakonom predviđenom roku, ministarstvo će ih putem pravobranilaštva tužiti i tražiti od suda privremenu mjeru finansiranja u skladu sa zakonom", rekla je Rešićeva.