latinica  ћирилица
26/06/2015 |  18:58 | Autor: SRNA

Priština: Bez odluke o formiranju specijalnog suda

Skupština samoproglašenog Kosova danas nije usvojila odluku o formiranju specijalnog suda koji bi se bavio zločinima takozvane oslobodilačke vojske Kosova počinjenim nad Srbima i nealbancima.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

 
Iako je predsjednik Skupštine Kadri Veseli iznio stav da bi usvajanjem ove odluke bila otklonjena "opasnost" da Savjet bezbjednosti UN formira specijalni sud koji bi procesuirao počinjene zločine, nije dobijena dovoljna podrška poslanika.

Za ustavne amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine koje je počinila takozvana oslobodilačka vojska Kosova je glasalo 75 poslanika od neophodnih 82. Prethodno je odbijen prijedlog da se o amandmanima glasa tajno.

Veseli je rekao da se hapšenja bivših vođa OVK ne mogu spriječiti, ali da je bolje da stradaju pojedinci nego cijeli narod.

On je ukazao da bi osnivanje suda Savjeta bezbjednosti nosilo daleko veći rizik za pripadnika OVK-a zbog optužnica specijalnog istražioca Klinta Vilijamsona i navoda specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Predsjednik pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti rekao je da bi odluka o formiranju specijalnog suda značila potvrdu da su Albanci počinili ratne zločine i utvrđivanje kolektivne odgovornosti Albanaca.

"Drugim riječima, bila bi dovedena u pitanje nezavisnost Kosova", rekao je Kurti.

Poslije ovakve odluke kosovske skupštine, prema ranijim najavama, odluku o formiranju specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina OVK-a trebalo bi da donese Savjet bezbjednosti.