latinica  ћирилица
26/06/2015 |  20:51 | Autor: Agencije

MOK ispravio nepravdu nakon 15 godina

Bivša rumunska gimnastičarka Andrea Radukan tražila je da joj se vrati zlatna olimpijska medalja koja joj je oduzeta poslije Olimpijskih Igara u Sidneju.
Gimnastika - Foto: ilustracija
GimnastikaFoto: ilustracija

Radukan je trijumfovala u višeboju u Sidneju 2000. godine, a bila je najbolja i u ekipnom takmičenju, dok je ekipno u preskoku na istom takmičenju osvojila srebrnu medalju.

Njoj je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo medalju koju je osvojila u pojedinačnoj konkurenciji, dok je zadržala ekipne.

Ona je kažnjena pošto je bila pozitivna na doping testu na pseudoefedrin, zabranjeni stimulans koji se nalazi u lijeku za prehladu, a koji joj je dao ljekar reprezentacije.

Radukan je imala sastanak u Lozani sa predsjednikom MOK Tomasom Bahom, poslije kojeg je rečeno da Rumunka nije kriva za pozitivan test jer je "bilo jasno da je nesvjesno uzela nedozvoljenu supstancu po savjetu ljekara".

"Ova odluka je bila veoma teška za Andreu i MOK je nije lako donio u to vrijeme. To pokazuje koliko su stroga naša pravila, tako što se primjenjuju na principu objektivne odgovornosti sportiste", rekao je Bah.

Bah je istakao da gaji velike simpatije prema rumunskoj gimnastičarki.

"Ona preživljava posljedice greške svog ljekara. Pogotovo jer se sve to desilo kada je imala 16 godina, kada kao sportista imate puno povjerenje u vaš medicinski tim", kazao je Bah.

Radukan je rekla da je veoma zahvalna što je dobila priliku da iznese svoj slučaj.