latinica  ћирилица
26/06/2015 |  21:06 | Autor: TANЈUG

Đurić: Srbija traži od UN osnivanje suda za zločine OVK

Direktor Kancelarije za Kosovi i Metohiji Marko Đurić izjavio je da Srbija od Ujedinjenih Nacija traži osnivanje posebnog međunarodnog suda ili tribunala koji bi procesuirao zločine terorističke oslobodilačke vojske Kosova, pošto je, kako je naveo, potpuno jasno, da u pokrajini ne postoji politička volja da se ti zločini porcesuiraju.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Očekujem da sve države, a posebno članice Savjeta UN podrže osnivanje međunarodnog suda ili tribunala koji bi preispitao zločine OVK - rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, pošto skupština samoproglašenog Kosova nije usvojila odluku o Specijalnom sudu.

On je dodao da očekuje da UN urade svoj posao i da zemlje članice UN jednoglasno podrže osnivanje specijalnog suda.

- Srpskom narodu je za manje od 24 sata, poslije oslobađanja Nasera Orića, još jednom sipana so na ranu odlukom pokrajinskog parlamenta da odbije formiranje posebnog suda čiji bi zadatak bio ispitivanje zločina OVK - rekao je Đurić.

Đurić je ukazao da nijedna nepravda nije dovijeka, da nijedan ratni zločin ne zastarjeva i da će Srbija do kraja insistirati da oni, koji su odgovorni za ratne zločine, budu izvedeni pred lice pravde.

On je rekao da ta odluka ne doprinosi procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da će u ponedjeljak u Briselu ipak biti nastavljeni razgovori.

Đurić je rekao da je za punu normalizaciju odnosa potrebno da svi zločinci i sa albanske i srpske strane budu iza rešetaka, gde im je mjesto.

- Mi odlazimo na te razgovore riješeni da izdejstvujemo ono što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje snažne zajednice srpskih opština - precizirao je on.

On je rekao da će već u nedjelju u Briselu biti započeti razgovori na ekspertskom nivou, da će premijer nešto ranije doputovati u Brisel kako bi se, kako je rekao,"zajedno spremali za sve to", a onda će u ponedjeljak biti razgovori predsjednika Vlade Srbije u kojima će učestvovati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i on lično.

Đurić je rekao da "jedva čeka ponedjeljak" kako bi vidio reakciju evropskih zvaničnika povodom kršenja obećanja kosovskog premijera Hašima Tačija da neće ni jednu jedinu riječ dati u javnosti povodom formiranja zajednice srpskih opština.

- Ne samo da Tači nije održao tu svoju riječ, već je pogrešno predstavljajući sadržinu tih razgovora, pokušao da ih omete - istakao je Đurić.

Govoreći o onome što je dogovoreno u Briselu tokom pregovora koji su se odvijali prethodnih dana, Đurić je rekao da nasuprot tvrdnjama pokrajinskih zvaničnika, u Briselu ništa još ništa nije dogovoreno.

- Te tvrdnje imaju za cilj da stave pod dodatni pritisak Vladu Srbije, srpsku delegaciju u pregovorima, ali oni koji poznaju način na koji Vučić vodi pregovore, znaju da takvo ponašanje može samo još da nas utvrdi u uvjerenju da radimo pravu stvar - istakao je on.