latinica  ћирилица
26/06/2015 |  22:19 | Autor: TANЈUG

Slovenija: Kod Јanše pronađeno 210.000 evra spornih prihoda

Slovenačka agencija za borbu protiv korupcije objavila je rezultate istrage prema kojima je imovina opozicionog čelnika Јaneza Јanše povećana "za najmanje 210.000 evra", da za nju nije utvrđen izvor i da je to bilo u vrijeme kada je Јanša bio na javnim dužnostima kao poslanik u parlamentu ili predsjednik vlade.

Agencija je potvrdila nalaz prethodnog sastava, koje je vodio sadašnji ministar pravosuđa Goran Klemenčić.

Tada je bilo utvrđeno da ta sredstva Јanša nije prijavio u imovinskoj karti, zbog čega postoji sumnja da je bio u sukobu interesa.

Izvještaj je iz 2013. godine i izazvao je političku krizu i pad tadašnje Јanšine vlade.

Nakon što je Ustavni sud prethodni nalaz poništio iz formalnih razloga, jer Јanša o konačnom izvještaju nije imao priliku javno da se izjasni, postupak provjere njegovog finansijskog stanja ponovljen je, a zaključak financijske istrage gotovo je istovjetan kao i prethodni izvještaji.

U njemu se spominje da je Јanša polovinu svog stana u Ljubljani kupio sredstvima preduzeća kome je po višoj cijeni od tržišne prodao svoju vikendicu, a to je preduzeće onda u vrijeme prve Јanšine vlade dobijalo velike javne narudže.

Reagujući na novi nalaz agencije za borbu protiv korupcije, Јanša je ranije poručio da je on objavljen protivno zakonu, jer je Ustavni sud raniji izvještaj s istim tvrdnjama u cjelosti poništio i da se sada samo ponavljaju optužbe na njegov račun do kojih se došlo spornim, i kako je rekao - i nezakonitim metodama.

Јanša je bio pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijske afere Patrija, ali je krajem prošle godine privremeno pušten, a Ustavni sud je presudu poništio i odredio novo suđenje.

Slovenački Ustavni sud potom je Јanši vratio poslanički mandat, odlučivši da mjera parlamenta kojom mu je u jesen prošle godine mandat oduzet nije bila u skladu sa Ustavom.