latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:00 | Autor: SRNA

Tamburica fest je brend svjetskog karaktera

Tamburaški orkestar Šil dil daj iz Hrvatske, proglašen je za najbolji na Tamburica festu, koji je održan na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi.
Tamburica fest - Foto: Novosti.rs
Tamburica festFoto: Novosti.rs

Festivalsko priznanje za najljepšu novu tamburaške pjesmu dobio je banjalučki Gradski tamburaški orkestar, kome je pripala i nagrada publike.

Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Nino Veličkovski, pjevač Kumanovskih tamburaša iz Makedonije.

Nagrada za interpretaciju pripala je Bonderšaju, tamburašima iz Mađarske.

Za njegovanje tamburaške tradicije nagrađen je orkestar Banat iz Mađarske, dok je nagrada medija pripala ženskom tamburaškom orkestru Ruž iz Hrvatske.

Pobjednicima je nagrade uručio Јovan Pejčić, predsjednik Svjetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac jedinstveno tamburaškog festivala.

- Tamburica fest je brend svjetskog karaktera koji širi ljubav i prijateljstvo. Zahvaljujući tamburašima, počevši od Јanike Balaža naovamo, širimo svijetom najljepšu priču i pozitivnu energiju sa tamburaških žica - rekao je Pejčić.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Zvonko Bogdan, Željko Samardžić i nekadašnji frontmen Bijelog dugmeta Željko Bebek.

Na osmom Tamburica festu, takmičilo se 11 orkestara iz sedam zemalja.

Izuzetne nastupe na festivalu imali su i Ansambl virtuoza narodnih instrumenata Rusije pri Moskovskoj filharmoniji, kao i vokalni solisti Danka Ubiparip i Đorđe Čavić.