latinica  ћирилица
29/06/2015 |  07:47 | Autor: SRNA

Danas u Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj srpsku delegaciju predvodi premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa.

Ovo je drugi put za manje od sedam dana da se sastaju srpska i prištinska delegacija kako bi nastavile dijalog o neriješenim krupnim pitanjima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči odlaska u Brisel da predstojeći razgovori neće biti ni laki, niti jednostavni, ali srpska delegacija na dijalog uvijek ide sa dobrom vjerom i nadom u rješenja, koja ne zavise samo od njih.

- Naravno, potrebni su kompromisi, ali to mora da razumije i druga strana - istakao je Vučić.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ranije je rekao da bi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini mogla da predloži i otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU ukoliko dođe do "prodora" u dijalogu Beograda i Prištine.

I evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je da je "optimista" da će tokom predstojeće runde biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja prije kraja godine.

U kabinetu Mogerinijeve će biti riječi o četiri krupna pitanja: zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i "parku mira" na mostu koji povezuje sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice.