latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:02 | Autor: TANЈUG

SAD: Drugi bjegunac iz "Malog Sibira" ranjen i uhapšen

Drugi od dvojice osuđenih za ubistvo koji su prije tri sedmice na spektakularan način pobjegli iz strogo obezbjeđenog zatvora u državi Njujork, Dejvid Svit, ranjen je i uhapšen tokom policijske potjere, objavili su američki mediji.
SAD: Ambulantna kola odvoze ranjenog bjegunca - Foto: Beta/AP
SAD: Ambulantna kola odvoze ranjenog bjeguncaFoto: Beta/AP

Prije dva dana, policija je ubila Ričarda Mata, osuđenika koji je zajedno sa Svitom pobjegao iz zatvora. Svita je policija ranila i uhapsila u blizini kanadske granice.

Ričard Mat (48) i Dejvid Svit (34) uspjeli su prije tri sedmice da pobjegnu iz muškog zatvora u Danemoru, koji se nalazi u blizini granice sa Kanadom.

Oni su uspjeli da probiju zidove ojačane čelikom, a potom su došli do tunela sa cijevima, koje su takođe presjekli. Na kraju su uspjeli da izađu kroz kanalizacioni otvor u ulici koja se nalazi nedaleko od zatvora.

U zatvoru, koji je među lokalnim stanovništvom poznat kao "Mali Sibir", nalazi se skoro 3.000 osuđenika, okružen je zemljištem i šumom i na 45 minuta je vožnje od Montreala.

Svit je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva zamjenika šerifa 2002. godine, a Mat je osuđen na 25 godina do doživotne zbog otmice i ubistva njegovog bivšeg šefa 1997. godine.

Službenica u njujorškom zatvoru DŽojs Mičel, optužena je za pomaganje Matu i Svitu u bekstvu, tako što im je nabavila dlijeta, testere za metal i drugi alat, kojim su prokopali tunele kroz zidove ćelija.