latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:44 | Autor: SRNA

Nariškin: Ako se ništa ne promijeni, EU očekuje krah

Ako se ništa ne promijeni, EU očekuje krah i nikakve reforme je neće spasiti, ocijenio je predsjednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin.

"Uvjeren sam da EU, ako se ništa ne promijeni, očekuje krah. I nikakve nove reforme neće je spasiti, jer će svako razumno rješenje ponovo nailaziti na otpor činovnika-marioneta koji su navikli da rade po naređenju svojih prikrivenih gospodara i unaprijed 'prepravljaju' odluke /pa čak i procedure/ u njihovu korist", naveo je Nariškin u tekstu pod naslovom "Demokratija sa tuđim glasom", u kojem piše o tome koliko je EU samostalna u svojoj spoljnoj politici i daje ocjenu njene politike prema Rusiji.

Nariškin je naveo da Evropski parlament, na primjer, u pitanjima u vezi sa Ukrajinom direktno preporučuje "tješnju saradnju sa SAD" koja se nalaze na drugom kontinent.

"Gdje je tu ozbiljnost zakonodavca, gdje je njegova obaveza da objektivno i sveobuhvatno ocijeni činjenice, a ne da se dodvorava pred jednom silom? Zar to nije očigledan primjer gubljenja samostalnosti i rasta degradacije samog evropskog integracionog modela?", upitao je Nareškin u tekstu objavljenom u "Rosijskoj gazeti".

On vidi "neobičnost mnogih procedura" u EU i navodi primjer žalbe šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija da se odluka o sankcijama donosila na nivou ambasadora i bez političke diskusije ili činjenica da u vezi sa uvođenjem sankcija nije traženo mišljenje nacionalnih parlamenata, prenosi "Sputnjik".

Nariškin podsjeća da su zemlje EU produžile antiruske sankcije, uprkos "suprostavljanja politici sankcija unutra samih evropskih zemalja raste", a "razlog je svima dobro poznat - kontinent od njih ima samo štete".