latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:09 | Autor: SRNA

Makedonija: Albanski blok podijeljen zbog Gruevskog

Političke stranke makedonskih Albanaca organizuju se po principu "za" i "protiv" lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevskog.

Parlamentarne stranke Demokratska unija za integraciju i Demokratska partija Albanaca vjeruju u kapacitete rukovodstva VMRO-DPMNE, a ostale vanparlamentarne albanske partije smatraju da samo novi politički koncept izvan okvira VMRO-DPMNE može postići nekakav napredak u smislu izlaska iz političke krize, piše danas skopski "Utrinski vesnik".

Partija koju je osnovao bivši gradonačelnik Gostivara Rufi Osmani – Nacionalni demokratski preporod  neposredno prije današnjeg političkog sastanka lidera četiri najveće političke stranke u Makedoniji ocijenio je da samo prelazna vlada sa višemjesečnim mandatom može stabilizovati institucije i pripremiti fer i demokratske izbore.

Prema NDP-u, posljednje preporuke u izvještaju ekspertske grupe koju je angažovala Evropska komisija, a koje ukazuju na ozbiljne probleme u državi, ne mogu primijeniti isti akteri koji su stvorili ovu krizu.

Pozicija ove stranke u potpunosti se podudara sa stavovima Pokreta za reforme Demokratske partije Albanaca na čijem je čelu gradonačelnik Struge Zijadin Sela, kao i sa pokretom "Besa".

NDP i Pokret za reforme DPA postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na sljedećim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati u aprilu naredne godine.